Никогаш не го присилувајте детето да бакнува или прегрнува некого

Не го присилувајте на присилна нежност, бидејќи му испраќате пет ужасни пораки

Дали знаевте дека една научна студија открила дека само еден од три лица е свесен што значи зборот „согласност“? И ова е нешто на што треба да ги научиме децата уште во најрана возраст.

Сепак, многу родители имаат навика да ги принудат своите деца да се бакнуваат или гушкаат со роднина поради некоја причина, и покрај тоа што детето не сака.

Всушност, ова може да има значително психолошко влијание врз вашето дете. Еве како:


1. Тие почнуваат да мислат дека е во ред да бидат допрени и прегрнати од некој што не го сакаат

Децата учат не само од нивните родители, туку и од целата нивна околина. Кога ќе ги натерате да се гушкаат и бакнуваат со роднините кои едвај ги знаат, тие полека почнуваат да веруваат дека тоа е нормално. Исклучително е важно да ги научите да ја видат разликата помеѓу „добар“ и „лош“ допир.


2.Ќе мислат дека не ве интересира дали се чувствуваат удобно или не

Нежноста и љубовта кон членовите на семејството што не ја гледаме често е доста честа појава, но децата не се навикнати на тоа. Тие едноставно не ги познаваат овие луѓе. Ако ги принудите да се бакнуваат или гушкаат со тетка или чичко, тие ќе веруваат дека повеќе се грижите за расположението и задоволството на странците отколку за нивното.


3. Научете ги дека роднините не можат да бидат насилници

Во скоро 70% од случаите на злоупотреба на деца, насилникот бил член на семејство. Принудувајќи ги децата да бидат бакнати и прегрнати од луѓе што едвај ги познаваат,  ги учите дека изнуденото внимание е нешто нормално и дека роднините никогаш не можат да ги злоупотребат.  А всушност, не е така, децата можат да бидат злоупотребени од роднините.


4. Вие ги збунувате- дали тие да веруваат на странец или не?

Во еден момент ги предупредувате да не зборуваат со странци и да не земаат ништо од нив, а во друг ги принудите да се гушкаат и да го бакнуваат странецот. Тие не ја знаат разликата и не знаат дека е член на семејство затоа што не развиле блискост со него.


5. Може да има добра причина за отфрлање на детето

Многумина веруваат дека децата имаат подобра способност да разликуваат што е добро а што зло кај возрасните. Кога бебето одбива го држи непознат и веднаш започнува да плаче, може да има причина. Истото важи и за поголемите деца - можеби тие одбиваат затоа што им било кажано или им сториле нешто, а вие воопшто не сте свесни за тоа?

Наместо да го присилите детето на присилна нежност, почекајте гостите да заминат и смирено прашајте го детето зошто не сакаше да го гушка или бакне роднината.