Никој не очекуваше толку минијатурно бебе: Ќерка ми има две години и користи мебел за барбики

Непосредно пред крајот на бременоста, знаевме дека ќерка ми ќе биде малку помала, но никој не очекуваше дека ќе биде толку минијатурна!

Вака ја започнува својата приказна Емили Ли (25), која пред две години ја роди малата Абигејл Ли. Раѓањето било направено со царски рез, а бебето тежело само килограм и сто грама.

Абигејл, се покажало дека страда од редок облик на џуџест раст - дварфизам.


- Таа немаше никакви потешкотии, на пример со срцето или дишењето. Сепак, таа е родена со дислоцирани колкови, па затоа оди на терапија. Покрај тоа, таа има слаб вид, а бидејќи е толку мала, не можеме да и најдеме очила - вели Емили, која покрај Абигејл ја има и Саманта, постара девојка која е целосно здрава.

- Тешко е да се балансира - едно дете со посебни потреби и едно дете кое е живо, љубопитно и на кое треба да му се посвети целосно внимание. Сепак, имаме среќа што Саманта е свесна дека на нејзината сестра и треба малку помош и работи напорно на неа - вели Емили.

Абигејл е толку мала што користи мебел за кукли, вели нејзината мајка.

Според стандардите, Абигејл треба да добива околу 28 грама на ден. Наместо тоа, добива по два грама тежина на ден.

- На третиот роденден претпоставуваме дека таа ќе тежи нешто повеќе од три килограми. Секоја играчка што ќе ја ставам покрај неа изгледа огромно. Таа самостојно користи маса и столови за Барби. Не може да направи многу нешта затоа што тоа ја спречува да биде толку мала - вели нејзината мајка.


Патем, типот на дварфизам болест од која страда Абигејл се нарекува микроцефаличен остеодиспластичен исконски џуџест тип II и само 150 случаи на оваа состојба се регистрирани ширум светот. Карактеристиките на оваа болест се мал раст, мала глава и абнормален раст на коските. Често се јавува пискав глас, сколиоза, мали заби и абнормалности во крвните садови. Обично нема интелектуална попреченост, но очекуваното траење на животот на луѓето со овој синдром е многу пократко отколку очекуваното.


извор: жена.блиц.рс

Foto: Facebook

Ќе ви го стопли срцето со реакцијата: Девојче со Даунов синдром доби кукла која личи на неа (ВИДЕО)