Нови симптоми на делта сојот: Како да препознате дали сте заразени после прва и втора доза вакцина, а како ако не сте вакцинирани?

Експертите предупредуваат дека главната грижа не е тоа што луѓето имаат потешки симптоми, туку дека многу полесно се шири од човек на човек, зголемувајќи го бројот на инфекции и хоспитализации меѓу невакцинираните.

Кога мислевме дека ситуацијата со коронавирусот барем малку се смири, видот делта - најбрзата, најтрајната и најопасната верзија на овој вирус се шири во светот. Експертите предупредуваат дека главната грижа не е тоа што луѓето имаат потешки симптоми, туку дека многу полесно се шири од човек на човек, зголемувајќи го бројот на инфекции и хоспитализации меѓу невакцинираните.

Новина е што симптомите се сменија, поточно дека зависат од тоа дали лицето со ковид е вакцинирано или не, дали е мутиран вид, дали пациентот е стар или млад, со добра здравствена состојба или не. Како може да знаете дали имате ковид...

Сува кашлица и треска

Минатата 2020 година, сува кашлица и треска беа јасни симптоми на ковид-19. Ако се појават главоболки и болки во екстремитетите, тогаш тоа беше јасен случај на грип. Кивање, течење на носот и болки во грлото, за среќа, само укажуваат на настинка. На овој начин, грубо поедноставено, може да се опише толкувањето на симптомите на почетокот на пандемијата.

Вакцината штити 

Д -р Ана Банко, виролог, посочи дека земјите со највисока стапка на имунизација - Израел, Велика Британија, САД - сѐ уште немаат доволно имунизирани луѓе за да го спречат ширењето на вирусот, но еден показател е исклучително важен.

- Во последните денови, Велика Британија бележи тренд на намалување, по големиот врв. Што е најважно, ако ги погледнете табелите на официјалните глобални страници што ја следат инфекцијата, можете да видите експоненцијално зголемување на бројот на заразени во оние земји со малку вакцинирани, додека стапката на смртност расте, и тоа многу. Од друга страна, во земјите со многу вакцинирани лица, стапката на смртност не расте со растот на бројот на заразени лица - посочи д -р Банко.

Нови топ пет

Една неодамнешна студија во Обединетото Кралство објави податоци за симптомите - во Студијата за симптоми на Zoe COVID, заразените лица ги пријавиле своите проблеми преку апликацијата. Соодветно на тоа, симптомите се сменија, што е (иако не мора) последица на варијантата на делта, која во моментов претставува 99% од инфекциите во Обединетото Кралство (податоци од 12 јули 2021 година). Еве ги различните групи:

Симптоми по две вакцини:

1. главоболка

2. течење на носот

3. болки во грлото

4. кивање

5. губење на мирис

Симптоми по првата доза на вакцина:

1. главоболка

2. течење на носот

3. болки во грлото

4. кивање

5. постојана кашлица (единствената разлика во споредба со целосно имунизирана)

Сите овие се проблеми што обично ги поврзуваме со обичната настинка, а се верува дека нивното погрешно толкување само доведе до ширење на варијантата делта во Велика Британија.

Симптоми кај невакцинирани:

1. главоболка

2. болки во грлото

3. течење на носот

4. температура

5. упорна кашлица

Губењето на мирисот се лизна на деветтото место, а отежнато дишење е далеку под 30. Овие промени може да укажуваат на тоа дека претходно познатите симптоми се менуваат како што мутира вирусот, се вели во студијата.

Важно е да се напомене дека оние кои биле вакцинирани пријавиле помалку симптоми кои траеле пократко, што сугерира дека имале поблаги форми на болеста и побрзо закрепнале.

„Не е само настинка“

Германскиот вирусолог Кристијан Друстен се повика на резултатите од студијата и изјавите на Тим Спектор, епидемиолог и водач на студијата ЗОЕ, за „Дојче веле“. Тој верува дека една важна точка не се споменува во дискусијата за симптомите во медиумите.

- Општата слика за симптомите се промени бидејќи сега сите постари луѓе се вакцинирани и студијата покажува дека помладите луѓе се заразени. Кај нив, симптомите најчесто одат во насока на општа инфекција слична на грипот, со главоболка, болки во грлото и малку покачена температура. Постојаната кашлица, која беше толку типична за постарите пациенти, сега е помалку регистрирана - рече Дростен.

Ако се сомневате дека сте заразени, секогаш е правилна одлука да се тестирате и да држите дистанца, се согласуваат Тим ​​Спектор и Кристијан Друстен.

- Мислам дека е значењето на јавното обраќање да се предупреди населението, особено помладата популација што сега е заразена - внимавајте, дури и ако не се чувствувате многу болно. Ве молиме, не кажувајте: „О, само настинка е“, заклучува Друстен.


Не сакала да се вакцинира бидејќи се плашела од несакани ефекти: Синот ја заразил со вирусот, починала од делта сојот