Од есен: Во Србија се воведува задолжителна вакцинација на децата против овчи сипаници

Српскиот епидемиолог Бранислав Тиодоровиќ изјави денеска дека Србија ќе воведе задолжителна вакцинација на деца против варичела, наведувајќи дека од два до шест проценти од децата кои заболуваат може да имаат компликации.

Тиодоровиќ за весникот „Курир“ изјави дека таа одлука е донесена по теркот на развиените земји и дека почетокот на имунизацијата на децата е планиран за наесен.

"Имунизацијата против 11 заразни болести во Србија е задолжителна засега и беше одлучено да се воведе против овчи сипаници. Во САД, Канада, Австралија, децата подолго време се вакцинираат против варичела и нема проблеми. Останува да да се види кога треба да се стави во календарот за имунизација кај нас, дали ќе биде во втора или четврта година од животот. Во Австралија, таа е во втора година“, изјави епидемиологот.

Институтот „Трамполин“ за „Курир“ изјави дека една од новите категории се децата од шесто одделение во основно училиште, кои досега немале болест.

"Овчи сипаници можат да имаат посериозна клиничка слика проследена со компликации во староста, а можат да бидат особено сериозни кај бремени жени и новороденчиња. Целта е да се заштитат сите ранливи деца од ова пред да влезат во репродуктивниот период за да се спречи инфекцијата за време на бременоста и по породувањето“, изјавија од „Трамполин“.