Отец Предраг Поповиќ зборува за свадбените обичаи, спомна неколку бизарни: За еден од најпопуларните и тој се изненадил -„Се прашував дали ова се мои луѓе?“

Отец Предраг Поповиќ е многу популарен на социјалната мрежа „Инстаграм“ каде често зборува за религијата, семејството, Бог, и разни обичаи. Oтец Предраг овојпат се осврна на свадбените обичаи, за кои има и што да каже.

Се разбира, обичаите се разликуваат од место до место, но фрлањето јаболка, фрлањето сита и купувањето невести се обичаи каде секаде исти. Меѓутоа, модерните младенци се повеќе избегнуваат да ги следат традициите и обичаите, но постарите најмногу им велат дека мора да ги почитуваат, но дали е навистина така?

Одговор на ова даде отец Предраг Поповиќ.

„Кога имаш крштевка или свадба, му се јавуваш на свештеникот и прашуваш кои обичаи да ги правам, а кои не.

Попот вели: „Како што ќе одлучиш“, започнува отец Предраг.


Како што вели, најдобро е меѓу себе да се договорат кои обичаи сакаат да ги почитуваат, а кои не. Потоа се осврна на тоа дека постојат различни обичаи и дека неодамна присуствувал на свадба на која гостите побарале петел.

„Се чувствував како да сум меѓу Индијанци, се прашував дали тоа се моите луѓе. Го полија петелот со малку ракија, па го закопаа до половина, само главата му беше испакната и го покрија со поклопец“, опишува отец Предраг.

Сепак, како што вели, постои еден обичај кој според него е одвратен, а се работи за купување невеста.

„Не можам да си го продадам детето, дај ми 100 евра и јас ќе ти ја продадам. Можеш да ја добиеш само со благослов. Така, најдобро е да му се јавиш на свештеникот и да го прашаш за обичаите, и ќе ви објасни што е паганство, а што е убав народен обичај и така се согласувате за сѐ“, заклучи тој.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб
Извор: Zena.blic.rs