Ова никогаш не треба да го ставате во топол чај: Нутриционистката Милка советува кој е спасот при првите симптоми на настинка и грип

Милка М. Раичевиќ e дипломиран диететичар, нутриционист, лиценциран ароматерапевт, експерт за здрава исхрана и холистички пристап кон здравјето.

Кивавица, солзење, иритација и течење на носот, главоболки, треска и слабост, заедно со ненадминливите дарови од фантастична природа, се на есенското „мени“. Некои луѓе побрзо се ослободуваат од проблемите, кај некои знаат да се задржат подолго, па се принудени да бараат решенија кои ќе ги вратат во топ форма. Пробуваат сè и сешто, следат разни (непроверени) совети, додека помошта секогаш се крие веднаш до нив - во сад со овошје, во шпајз или во фрижидер.

- Факт е дека повеќето луѓе го усвоија апелот дека е потребно почесто и подетално да се мијат рацете. Ова е прва превентивна мерка во борбата не само против Ковид 19, туку и други респираторни инфекции, но може да се констатира и дека не вежбаме редовно, не одржуваме здрава телесна тежина, не одмараме доволно, пушиме, пиеме... Кога сето тоа е придружено со стрес и неправилна исхрана, јасно е дека имунитетот не може да биде на завидна висина. Сепак, добрата вест е дека можеме да поправиме сè: да го отфрлиме она што ни одмага, да го прифатиме она што ни помага. Најпрво обратете се во вашата кујна и избраната храна – е пораката на Милка Раичевиќ, познатата нутриционистка.

Не секој може да набави семиња и бобинки кои се рекламираат како одлично решение за подигање на имунитетот, а чии имиња не можеме ни да ги запомниме.

- Без грижи, секој може слободно да ги заобиколи, бидејќи имаме сè што е потребно за да ги спречиме респираторните инфекции или да се опоравиме од нив, ако веќе ги закачиме, полесно да се опоравиме во нашите маркети и продавници. Таму прво треба да земеме лимон - вели Милка.

- Лимонот е синоним за витамин Ц и секоја куќа треба да го има. Важно е секојдневно да се внесува во организмот бидејќи го зголемува производството на бели крвни зрнца кои се клучни во борбата против инфекциите. Ако некому му се премногу кисели лимоните, нека земе замена, а тоа се портокали, мандарини и грејпфрут.

- Лимонот никогаш не треба да се става во топол чај, витаминот Ц ќе исчезне. Најдобро би било да се исцеди и да се пие свеж. А во спротивно, храната богата со витамин Ц најдобро е да се јаде свежа или на умерено пареа. Само така може да се задржи во нив овој моќен антиоксиданс кој го зајакнува имунитетот и кој е во функција на спречување или ублажување на симптомите на респираторна инфекција или скратување на нејзиното времетраење – советува Милка.

- Покрај цитрусите, другите намирници богати со витамин Ц треба да се поделат на пет до шест оброци. Нека бидат составен дел од главните јадења и ужини, како црвени пиперки, кељ, карфиол, грашок, кисела зелка... Особено е важно овие намирници да се комбинираат со јајца и месо бидејќи се најдобри извори на цинк, кои исто така се во заедница со витамин Ц, и го подигаат нашиот имунитет.

- Корисно е да се консумира храна богата со пробиотици и пребиотици (кромид, банани, ферментирани млечни производи...) бидејќи тие го одржуваат нашиот дигестивен систем здрав. Тие имаат повеќе од значително влијание врз нашиот имунитет; во комбинација со храна богата со витамини А, Б група и витамин Е ќе спречи често да страдате од респираторни инфекции - изјави Милка за Стил.курир.рс.

 ШТО КОГА НИ ТЕЧЕ НОСОТ

1. Сомелете пет чешниња лук, па додадете ги во непастеризирано млеко (1 шолја) и добро сварете. Пијте неколку пати во текот на денот. 

2. Изедете цел кромид со шеќер, кивавицата ќе исчезне. 

3. Пијте два до три пати на ден чаша топло млеко во кое е растворен мед. 

4. Сварете 7 dl пилешка супа со 1 чешне лук, 1 китка магдонос, 1 лажичка бибер, 1 прстофат мелено нане. Додека готвите, вдишете ја пареата од супата, а течноста пијте ја на секои три часа. 

5. Исплакнете го грлото со раствор од јаболков оцет и вода.


извор:najzena.rs
фото:Printscreen/Youtube