Почнав да готвам бидејќи останав без работа, сега сум блогерка за храна и од тоа заработувам: Марија Мазалин од Хрватска за Женски магазин
За само 15 секунди, Марија Мазалин, позната блогерка за храна од Хрватска може да подготви вкусен појадок, вечера, ужина или смути. Така барем изгледа на нејзините Инстаграм и Тик ток профили, каде што целиот процес за рецептите кои ги препорачува, трае 15 секунди. Марија вели дека овој формат на снимање видеа кои се кратки, и во неколку чекори го објаснуваат процесот на подготовка на јадењето најмногу ги сака, и толку поради брзите видеа и едноставноста на рецептите, ја следат 122 илјади на Инстаграм и 119 илјади на Ток Ток. Секој ден, веселиот и шармантен глас на Маре објаснува како се готви по нов рецепт, а потоа трпеливо им одговара на сите кои во приватна порака ќе ја препрашаат како да го подготват исто како и таа. Марија со радост прифати да раскаже сè за себеси за Женски магазин, и ги повика сите нејзини следбеници од Македонија да ѝ ги испратат нашите традиционални јадења. Според Марија, секој може да зготви по нешто вкусно и ништо не е тешко, само треба да се има почетната волја.
* Познати сте по вашите брзи рецепти низ целиот регион на социјалните мрежи, но малку се знае за вас лично. Која е Марија, каде живеете, која е вашата главна професија?
- Марија е обична девојка од соседството, која по утринската прошетка со кучето и дружењето со соседите, не оди на работа од 9 до 5 часот (иако порано одела), туку почнува да готви, снима и продолжува да се дружи со нејзините илјадници следбеници на социјалните мрежи. Јас сум многу отворена, насмеана и позитивна личност, а можам да кажам дека го обожавам и мојот втор живот на социјалните мрежи бидејќи ми е можност да се сретнам и да разговарам со многу повеќе луѓе, а воедно и на заеднички теми. Повеќе од 10 години живеам во Загреб, од Петриња сум, а мојата професија е магистер по економија. Дипломирав на Економскиот факултет во Загреб, поточно Анализа и бизнис планирање, а делумно студирав и во Келн, каде што поминав 6 месеци на студентска размена.
* Кога и како почнавте да споделувате рецепти на Инстаграм и на Тик Ток, дали од самиот почеток планиравте да станете блогерка за храна?
- Го објавив мојот прв рецепт во 2020 година, но тогаш само повремено објавував рецепти што луѓето ќе ми ги побараа кога објавував што јадам или готвам на стори. Уште тогаш мислев дека би било одлично да бидам блогер за храна и само да објавувам рецепти и да заработувам од тоа, но мислев дека е невозможно затоа што тогаш имав 13 лајкови (буквално) на секој рецепт кој ќе објавев, хаха . Така, продолжив да го живеам мојот нормален живот, и понекогаш објавував по некој рецепт без никакви очекувања. Но, потоа дојде Тик Ток, кој сега верувам дека може да го промени животот на секого ако се занимава со објавување содржини од своето поле на интерес. Откако почнав да правам рецепти за Тик Ток, на луѓето речиси веднаш им се допаднаа и видеата имаа сè повеќе прегледи. Потоа станаa популарни и Инстаграм reels, па почнав да ги објавувам истите рецепти потоа „експлодираше“. Клучот, се чини, беше форматот на тие видеа и, можеби, алгоритмот што сега ја пласира содржината не само на вашите следбеници, туку и на многу поширока публика. Така, веќе немам 13 лајкови од 500 луѓе кои ме следеа, туку десетици, понекогаш дури и стотици илјади лајкови од милиони гледачи од целиот регион и пошироко.
* Кога всушност почнавте да готвите, кое беше првото јадење што го подготвивте, кога го почувствувавте вашиот талент во кујната?
- Сега ќе ви дадам сосема неочекуван одговор - до пред 2-3 години воопшто не готвев активно. Но, отсекогаш сум бил голем гурман, буквално од мала. Никогаш немав време да готвам, но мојата омилена активност во слободно време беше посета на ресторани и пробување нови и интересни јадења. Дефинитивно не сум од оние луѓе кои секогаш играат на сигурно и го нарачуваат истото, а тоа се гледа во моите рецепти денес. Случајно на почетокот на пандемијата почнав активно да готвам бидејќи останав без работа и се најдов во улога на домаќинка. Откако претходно работев по струка и се навикнав да имам работа 4, сериозно ја сфатив и улогата на домаќинка. Од сè што правев, најмногу ми се допадна да готвам. Започна со тоа што готвев појадок, ручек и вечера, а потоа почнав да правам колачи, интересни грицки, разни теста и уште поинтересни ручеци, секој пат различен појадок... И сфатив дека сè си доаѓа природно. За мене тоа всушност беше мојата скриена страст која дотогаш се обидував да ја откријам. Бидејќи тогаш имав време да направам видео рецепт и да го објавам на социјалните мрежи, го направив тоа и со текот на времето се „запали“.
* Дали сама ги смислувате рецептите што ги гледаме на Инстаграм и Ток Ток, дали имате некој што ви помага или нешто што ви е инспирација?
- Моите првични рецепти беа главно инспирирани или целосно земени од мајка ми и баба ми. Моето семејство дефинитивно ми ја всади љубовта кон храната и готвењето, а останатотого развив самата, преку интернет и емисии за готвење. Интернетот е бескрајна инспирација, особено сега, кога ви се сервираат содржини според вашите интереси. Имам милион сочувани рецепти од целиот свет и тој број расте секој ден. Сето тоа се рецепти што сакам да ги пробам, но честопати ги немам состојките и секогаш има нешто што би го променила или приспособила на мојот вкус, па си правам своја верзија. Често, додека ги проучувам сите тие рецепти, ми се појавува идеја која никаде не сум ја видел досега, како на пример ќебапи во лиснато тесто. Се обидов да ги направам и беа супер, па ги постирав. Така, повеќето рецепти сега се мешавина од мои сопствени идеи и инспирација од интернет.
* Како дојдовте до таа оригинална идеја да споделувате брзи рецепти и видеото да трае само неколку секунди, дали размислувавте за подолги видеа на Јутјуб на пример?
- Немав намера да споделувам само брзи рецепти, всушност тие не се толку брзи колку што се едноставни. Мислам дека имам талент за откривање на едноставноста на храната, односно знам да го претставам тоа готвење на многу поедноставен начин отколку што луѓето мислат дека е. Колку луѓе мислат дека не знаат да направат едноставно болоњезе, но кога ќе го покажам во видео од 15 секунди и во 10 чекори сфаќаат дека и тие можат да го направат тоа или дека барем можат да се обидат. Правам видео формат што и самата сакам да го гледам. Сакам брзо и накратко да видам како се прави нешто, дали ми е изводливо и ако е - сакам да прочитам подетален пишан рецепт и да работам според него, додека патем визуелно можам да следам во видеото дали правам сè правилно. И јас самата правам такви видеа, или рецепти. Тоа е мојата животна мантра - правете им на другите како што би сакале тие да ви прават на вас.
* На вашиот профил веќе има повеќе од 360 рецепти, како секојдневно наоѓате идеи за нов вкусен оброк или пијалок, дали некогаш ви снемува идеи и ве фаќа паника - што ќе снимам утре?
- Повеќе сум во паника од што имам премногу идеи и не можам да се одлучам што понатаму да зготвам. Имам чувство дека можам да снимам нов рецепт секој ден со години, онолку колку што имам инспирација. Исто така, мислам дека другите блогери за храна, или луѓе кои готват, премногу се мачат што мора да направат точен рецепт каков што е, по некое правило. На пример, да се направат ќебапи или ќофтиња во лепче со ајвар и кромид и толку. Јас веќе го направив во сендвич направен од некласични брзи лепчиња, и во лиснато тесто, а дефинитивно ќе ги направам и на други начини. Поентата е во вашите верзии на јадењето и тие воопшто не мора да бидат впечатливи верзии, туку нешто што е убаво, лесно за подготовка и различно од она што секогаш го правите и веќе ви е здодевно. Ова понекогаш се случува само со промена на една или две состојки и имате ново јадење, а всушност тоа е старото, со само мала промена.
* Како најчесто се храните, каква храна и чија ја кујна сакате?
- Јадам токму онака како што изгледа мојот профил. Сè што има на профилот го имам зготвено за јадење и го имам објавено. Единственото нешто што сè уште не сум го објавила или не сум се обидела да го направам, затоа што мислам дека навистина не можам да се израмнам со мајсторите од кои сум пробала е сушито. Сушито е мојата омилена храна во светот и ако треба да изберам една храна за јадење до крајот на мојот живот, тоа би било суши. Веднаш зад тоа е мексиканската кујна. Често готвам таму и имам многу такви рецепти. Многу ми се допаѓа и можам да направам милион комбинации.
* Објавивте интересно видео од вашиот летен одмор, на терасата од која директно влегувате на море. Каде е тој апартман како го најдовте?
-Тоа е единственото видео што го објавив што не беше поврзано со готвењето или кујната, а на луѓето навистина им се допадна. Мислам дека го распродадов тој апартман за цела наредна година поради тоа што толку многу луѓе ми побараа контакт информации. Се наоѓа во Жабориќ, во близина на Шибеник, а јас го најдов со филтрирање на Air Bnb, само станови кои се прв ред до море и погодни за домашни миленици. Како што барав доцна, не останаа многу апартмани, всушност овој беше единствениот што ми беше во ред и одлично излезе. И за мене, и за луѓето кои се интересираа за апартманот и за тоа место.
* Како би се опишале себеси, дали сте едноставна и практична како вашите рецепти и сместувањето на море, за кое кажавте дека е едноставно?
- Мислам дека моите рецепти откриваат многу и за мојот карактер. Тоа го сфаќам дури сега кога размислувам за тоа. Тие се едноставни, но секогаш различни и секој има нешто посебно што го издвојува од другите. Истото го мислам и за себе. Дека сум генерално едноставна, но сепак посебна и интересна на свој начин и дека дефинитивно можам да ги комплицирам работите кога сакам. хаха.
* Кој ви готви кога не готвите, и како сакате да го поминувате слободното време, што ве прави среќна кога не работите?
- Рестораните хахаха, или нарачуваме или излегуваме да јадеме. За време на викендите знам да одам кај моите во Петриња, каде што ме чека ручек и некоја торта. Потоа се потсетувам колку е прекрасно кога некој ќе ти готви, ќе ти приготви кафе, ќе ти направи колач и ќе послужи сè, а потоа малку повеќе се ценам себеси кога ќе сфатам колку тоа му значи на некој друг. Речиси целото слободно време го поминувам со неколку мои омилени луѓе. Тоа е мал круг на големи луѓе, така да се каже. Меѓу нив се моето момче, моето куче, моите родители, мојот помал и постар брат и нивните сопруги, мојот симпатичен мал внук кој има само неколку месеци и го украде центарот на вниманието од сите во семејството и моите две најдраги и најомилени пријателки, Маја и Лара. Ги поминувам викендите со нив, одам на патувања, одам на состаноци и го споделувам целиот свет надвор од оној што го гледате на интернет.
* Дали знаете повеќе за македонската традиционална кујна, дали сте имале можност да ја посетите нашата земја и да пробате нешто локално?
- Никогаш не сум била во Македонија и многу малку знам за македонската кујна. Со зголемувањето на бројот на луѓе кои ме следат таму, мојата желба да ја запознаам земјата и вашите традиционални јадења расте. Со ова, ги повикувам моите Македонци да ми ги испратат своите омилени македонски јадења во ДМ на Инстаграм за да научам како да ги правам и да ги објавам за уште повеќе луѓе да ги запознаат и да почнат да ги подготвуваат!
* Вашиот совет за брз рецепт за денешниот ручек?
- Токму ова го печам во моментов. Наутро ги ставив свинските ребра во рерна. Зачинете ги обилно, завиткајте ги во алуминиумска фолија и печете ги на 170°C 2-3 часа. За тоа време средете го ова интервју хаха, односно завршете некоја работа што ја имате прошетајте го кучето, детето или себеси си надвор, исчистете по дома, одете до продавница или направете уште еден куп други работи додека ребрата во рерната ја завршат својата работа. Потоа извадете ги, загрејте ја рерната на 220°C, само премачкајте ги ребрата со сос за скара и печете уште 10 минути. Сè на сè, имавте околу 15 минути работа за подготовка и ќе ги импресионирате сите што ќе ги пробаат.
Милица Џаровска
Фото: Приватна архива