Подобро чварки и сланина, отколку авокадо! Нутриционист објасни што најмногу им одговара на Балканците во исхраната

За луѓето од нашето поднебје подобри се чварките и сланината од авокадото, изјави нутриционистот Бранка Мирковиќ и објасни како да препознаете здрави сушени производи од месо.

Нутриционист Бранка Мирковиќ и гастроентеролог проф. Д-р Воислав Перишиќ гостуваа во телевизијата К1 и зборуваа за здравата исхрана.

Се сложија за киселата зелка, а потоа „распалија“ по денешната храна, особено нејзиниот начин на подготовка. Многу стомачни проблеми се резултат на несоодветно одбрана храна, но и погрешна подготовка, која е наследство на модерниот начин на живот.

„За многу работи ние само мислиме дека имаме проблем, но всушност го имаме поради индустриски преработената храна, поради хемијата внатре, може и професорот да каже дека хемијата предизвикува проблем со органите за варење, особено со цревата. Јадете храна која ја препознавате вие, чварките не се проблем, подобро тие и сланина отколку авокадо да јадете, поблиску е до нашиот генетски код“, рече нутриционистката Бранка.

„Нашите мајки од сабајле излегуваа, готвеа, исто така имаа обврски, а сега сакаме се инстант. Па, здравата храна не може да биде инстант“, вели гастроентерологот Воја.

„Во старо време се крчкаше од сабајле, така се правеа супи, сарма, домашни јадења. Или полека или ултрабрзо. Но, ова измеѓу, како што се готви денес, не е добро“, вели нутриционистката.

Ги коментираа и чварките, сланината, и сушеното месо за кои често се вели дека се штетни, но ги издвоија производите од мангулица (српска раса на свиња) и начинот на „препознавање“ на здравите чварки и сланина.

„Чварки од мангулица, јас сум за тоа, но мора да знаеме дека таа била добро нахранета, а не тоа што ни го продаваат како мангулица“, рече Бранка Мирковиќ. Гастроентерологот објасни како да препознаете здрав производ од мангулица

„Ако е од мангулица е, жолта маст, знаете ли која маст дава жолта боја? Бета-каротинот од растенија што ги јаделе животните е добар и здрав липид, затоа мангулицата никогаш нема да тежи повеќе од сто килограми, може. Таа не може да произведува толку здрави маснотии “, рече таа.

Тешко е да се знае потеклото на животното, но и неговата сорта, која претходно беше широко распространета во Србија, предупреди Мирковиќ.

„Кога побаравме едно истражување, моравме да увеземе неколку домашни свињи од странство, немавме повеќе. Ги заборавивме нашите автохтони видови, ги нема повеќе“, вели таа.

А за хроно чварките и двајцата едногласно рекоа:

„Преземено е од француски модел за исхрана, хроно има малку масти, јаглехидрати и многу протеини. Дозволете ми да ви кажам, претходно немавме поим што е хроно, но се храневме правилно“.


Фото: Youtube/screenshoot

Од само две состојки: Овој пијалак е одличен во борбата против мигрена и ќе ви го зајакне имунитетот