Последниот ретрограден Меркур во годината е пред нас: Ќе им биде најтешко на овие хороскопски знаци и најмногу ќе влијае на овие полиња

Се приближуваме до последниот ретрограден Меркур во годината. Планетата на комуникацијата и интелектот ќе биде ретроградна од 13 декември 2023 година до 1 јануари 2024 година. Кои знаци ќе бидат најмногу погодени од овој аспект?

Влијанието на ретроградниот Меркур ќе се почувствува веќе на 25 ноември, а ефектот од овој транзит ќе трае, со помал интензитет, до 20 јануари следната година.

Астролозите го објаснуваат овој транзит на следниов начин: додека Меркур е во ретроградно движење, може да дојде до прекини во патувањето, недоразбирања во комуникацијата, послаба концентрација, неизвесност во реализацијата на одредени планови.

Последниот ретрограден Меркур во годината се разликува од претходните два, бидејќи Меркур се движи од Јарец кон Стрелец за време на неговото ретроградно движење. Тоа значи дека ќе бидете понервозни од вообичаено, поголема е веројатноста да доцните и брзо да ги напуштите вашите планови.

Овој ретрограден Меркур ќе има најголемо влијание врз Јарецот, Вагата, Овенот и Ракот.

Имајќи предвид дека планетата Меркур управува со комуникацијата, посветете повеќе внимание на она што е поврзано со комуникацијата - од разни преговори до испраќање мејлови или пораки. Одвојте повеќе време внимателно да ги прегледате е-поштата, договорите и разните други важни трудови за да не се прикраде одредена грешка.

Одложете го разговорот за тешки теми

Совет е да ги одложите големите разговори додека Меркур е ретрограден за да не се појават проблеми. Обидете се да бидете малку повнимателни. Ако одите на патување, тргнете 10 минути порано, ако не сте сосема сигурни за нов договор, одвојте време да направите повеќе истражување пред да донесете одлука. Резервниот план може да помогне.

Ретроградниот Меркур внесува хаос во животот, но и ви дава шанса да размислите во што ги вложувате вашето време и енергија. Можеби давате приоритет на помалку важни работи. Рамнотежата е важна во секое време, прашајте дали ја имате во секојдневието.


Извор: zena.blic.rs