Приказна за разликата помеѓу страста, љубовта и сакањето

Сите чувствувавме страст, исто така чувствувавме љубов, но дали сакаме?

Честопати луѓето ги збунуваат овие три чувства, но мора да запомниме дека постои дефинитивно разлика меѓу нив и треба да научиме да ги распознаваме.


Денешната приказна ќе ви каже точно која е суптилната разлика помеѓу овие чувства:

Млад човек одеше покрај својот Учител. Пред нив се појави широка ливада посеана со афиони.
„Стигнавме“, рече учителот. „Сега ќе ти раскажам една приказна за афиони“. А, ти ќе разбереш каква е страста, љубовта и сакањето ...

Двајцата направија неколку чекори среде прекрасниот пејзаж.

„Еве не, помеѓу ова бесконечно поле со афиони“, рече учителот. „Ние чекориме низ него а очите се капат во неговата убавина. Одеднаш, твоите очи се привлечени од еден посебен афион. Сите тие се исти, но не можеш да ги тргнеш очите само од тоа. Се наведнуваш над него, ги допираш неговите деликатни ливчиња, очите ти го пијат целото. Го сакаш. Да биде само и единствено твое. Засекогаш.

Учителот направи пауза за момент, се наведна и скина една афионска гранка ...

„Ја пушташ рака и го откинуваш. Да го чуваш за себе. Без да сфатиш дека го убиваш на тој начин. Потоа, продолжуваш по твојот пат задоволен, насмеан ... Се додека афионот не згасне и не го фрлиш и започнеш да бараш друг.
Тоа е страст.

Наставникот го фрли скинатиот афион и продолжи.

„Повторно шеташ низ полето, уживајќи во неговата убавина“. И повторно погледот застанува на еден посебен афион. Се чини дека е различен од останатите. Чиниш зборува и со срцето те милува. Се наведнуваш над него, внимателно, го гледаш само него. Не се осмелуваш да го допреш за да не го повредиш.

Го гледаш, го гледаш, сакаш времето да запре, да остане тука засекогаш. Не сакаш ништо да ве раздели. Би умрел, само да бидеш со него засекогаш... Но, одеднаш дува ветре и ви носи волшебна арома на некој друг цвет. За момент, заборавате на афионот и тргнувате да откриете од каде потекнува овој прекрасен мирис. Афионот останува во твоето срце, ја чувствуваш болката кога размислуваш за тоа, но ... сето тоа е ...
Тоа е љубов.

Тогаш, што е сакањето, учителе?

„Продолжуваш да шеташ низ полето. Погледот ти танцува со ветрот. Одеднаш го здогледуваш. Афион кој што се чини дека е создаден за тебе. Се чини како да сте создадени за вашата средба. Седиш во негова близина. Не можете да ги тргнете очите од него.

Знаете дека конечно го најдовте своето место. Се најдовте. Овај афион станува смислата на вашето постоење. Грижата за него станува ваша мисија. Вие правите сè што можете за да го заштитите и да му го продолжите животот. И останувате таму засекогаш ...
Тоа е сакање.


Критична година во секој брак: Ако ова го надминете, засекогаш ќе останете заедно!