Психологот советува: Како да се отвори вашето дете и да ви каже дали доживеало некаков вид насилство!

Што е тоа што прво треба да го стори секој родител кога се сомнева дека неговото дете доживеало некакво насилство?

Најголемиот кошмар за секој родител е моментот кога нешто лошо ќе му се случи на неговото дете. Без разлика дали станува збор за физичка или ментална повреда. Но, како да реагираме кога се сомневаме во сексуално насилство? Кој да контактираме? Како да разговараме со нашето дете за тоа? Како да го заштитиме?

На овие прашања одговори училишниот психолог Бранка Тишма, од Србија, пренесува Курир.

Како да разговарате со дете за сексуални предатори, сексуално злоставување?

„Детето треба да знае дека ние возрасните сме поддршка за нив, дури и кога ќе се случи нешто лошо и непријатно. Кога ќе се појави сексуално насилство, децата, особено помладите, не разбираат што им се случило, тие знаат само дека се случило нешто непријатно, нешто лошо. А, кога ќе се случи нешто лошо, треба да ни се обратат нас - на возрасните. Може да биде другар, доверлив возрасен човек, било да е воспитувач, советник, психолог, наставник ...

Кога децата се помлади, треба да разговарате со нив. Тие дури и не знаат што и како да ни кажат, не можат да го прераскажат настанот како таков и не очекуваме таква содржина, затоа прескокнуваме и не гледаме што им се случило - дека детето има таков вид на проблем. Треба да се воспостави близок контакт со децата, што не се постигнува само преку раскажување приказни, туку и преку игра и активности. Вршење домашни работи со нив и играње и гледање цртани филмови и нивно учење да разговараат со нас за тоа што им се случува. Тие обично мислат дека кога ќе им се случи нешто непријатно, особено ако се работи за сексуално насилство, каде што не разбираат ништо, дека се виновни за нешто. Ова чувство на вина при сексуално насилство е присутно на сите возрасти. Кај мало дете - претежно. Тие мислат дека тие се оние што направиле нешто погрешно. Детето ќе ни каже најмногу работи во играта, кога се опуштени, кога правиме нешто заедно.

Ако ги прашате „Што правевте во градинка?“ тие ќе речат „Ништо!“ Но, кога ќе вршите домашна работа заедно, тие ќе ви раскажат, но тогаш не треба да прашувате „што се случило?“ туку треба да им кажете, "и?" или, " а потоа ...." децата треба да се охрабрат да зборуваат“, вели училишниот психолог.

Што треба да направат родителите ако се сомневаат во сексуално насилство?

„Веднаш штом се сомневаме во нешто, треба да се вклучи професионалец. Психолозите во институциите и педагозите ве упатуваат за какви постапки станува збор и како треба да се заштити детето.

Кога сите ќе почнат да прашуваат "Што се случи? Како се случи? Дали направивте ова или она?", го ставаме детето во незавидна ситуација.

Од моментот кога нешто се случило, до моментот кога имаме сознание дека нешто се случило, добро е да стапиме во контакт со експерт кој ќе нè упати како да реагираме на најсоодветен начин во целиот спектар на вклучени луѓе. Бидете внимателни, тука спаѓаат Центарот за социјална работа, здравствените установи, полицијата, судот, семејството, непосредната заедница и треба да бидете подготвени за сето тоа и да се справите со сето тоа.

И, мора да бидете подготвени да го заштитите детето од сето чудо, неверување на околината, за да се осигурате дека неговиот развој ќе продолжи со еден курс што е природен и не остава последици. Ако ние, возрасните, сториме се што е потребно после тоа, детето може да биде заштитено и не мора да има последици по вакви настани“.

Дали има навестување како да препознаеме педофил, сексуален предатор?

„Тешко е да се препознаат, тоа се обично луѓе на кои им оставаме деца во некои ситуации, кои некаде учествуваат во воспитувањето на детето и обично имаат добра социјална рамка и имаме доверба во таквите луѓе. За некои тоа е работа или е еден вид активност што сме ја избрале за нашето дете. Многу е важно да се забележи промена во однесувањето или исхраната на детето. Ако се јави нарушување во спиењето, диета, одбивање или прекумерно консумирање храна, нервоза, темни кругови, губење на концентрацијата, сето ова укажува на проблем. Треба да дознаеме каква е природата на проблемот преку разговор со детето. Можеби некој го повредил од пријателите, можеби се случило нешто друго непријатно ... Секогаш кога има промена во однесувањето, треба да обрнеме внимание и треба повеќе да се справуваме со тоа за да дојдеме во ситуација детето да ни го довери својот проблем“.

Како сега да им веруваме на луѓето на кои им го доверуваме детето?

"При избор на личност на која ќе и доверите дете, треба да разговарате со други луѓе за нивните искуства. Треба добро да прашате! Што искусуваат нивните деца? Ако имате апсолутна недоверба кон сите луѓе што се грижат за вашето дете, од градинка до училиште и пошироко, ако не им верувате на сите, имате голем проблем да го оставите насекаде, тогаш ќе имате загрозено родителство. Но, треба да ги проверите сите тие луѓе и да бидете дел од заедницата на децата. Децата сакаат да бидат сами и да ги имаат тие групи врсници, но вреди да се најде природен начин да споделат со нас, да разговараат со нас. Најважно е децата да ги споделат своите искуства со нас. Понекогаш децата се пречувствителни и претеруваат, но кога и да му се случи нешто на детето, добро е да разговараме“.

Како да се „отвори“ детето, да ни верува?

Ако се сомневате дека нешто лошо му се случува на детето, а детето нема да се „отвори“, тогаш е добро да му ја раскажете приказната за тоа како некому му се случило нешто толку лошо и како родителите го прегрнале детето и му рекле „ти си мое ...“ затоа што важно е детето да знае дека е заштитено и дека ќе биде разбрано, дека родителите секогаш ќе бидат со детето. Децата секогаш зборуваат за вина, но тогаш треба да им се стави до знаење дека не е нивна вина “, вели психологот Бранка Тигма.


Извор: stil.kurir.rs

Фото: Youtube/TVKopernikus

Moжеби ќе ве интересира:

Психолозите откриваат: Треба ли да ги носите децата на гробишта и погреби?