Семејните кавги прават лоши личности од децата

"Ти си ист како твојот татко"

"Твојата мајка е лош човек"

"Ти си глупав како твојот татко"

"Како ја наследивте целата ваша лоша среќа од семејството на мајка си"

Одговорите како овие не се невообичаени, ниту се типични за разведени родители. Понекогаш мајките и татковците дури не се свесни за катастрофалната моќ на детските заблуди, скандали и навреди во семејството. Оправдувањето е често "сè уште е мал/а, не разбира" или "толку е зафатен/а во своите активности што не обрнува внимание".

Никогаш не зборувајте негативно за другиот родител пред вашето дете 

Запомнете - децата се раѓаат како дел од две еднакви половини - од нивната мајка и од таткото. Тие немаат потреба или сакаат да избираат меѓу нив. Родителите често ги ставаат пред неопходноста да изберат - со некоректни, а понекогаш и безвредни зборови или акции. Овие акции не се далеку од типот "кого сакаш повеќе - мама или тато". Тие дури можат да бидат исто како потфрлувања "твојот татко повторно доцни, за ништо не го бидува тој човек".

Каква положба ќе завземе детето?

Природата е непопустлива, има свои закони. Во повеќето случаи, детето, без размислување, ќезастане на страната на мајката. Таа е таа која на рана возраст го претставува таткото во умот на детето. Тоа е составен дел од него девет месеци, и овој однос продолжува долго по раѓањето. Ако мајката не е задоволна од односот со нејзиниот татко и го покажува ова на мало дете, тоа ќе ја поддржи нејзината позиција. Влијанието што мајката го има врз перцепциите на детето во однос на родителските односи е многу поголемо на возраст од 0 до 5 години од влијанието на таткото.

Што се случува кога детето се соочува со таков избор?

Семејните кавги, навредливи одговори, зли зборови  против еден или друг родител неизбежно оставатсвој белег. Вашето четиригодишно дете може да изгледа смирено, незаинтересирано, зјапајќи во неговата омилена анимација. Но тоа е само лага. Тоа ќе ве изненади со реакција или повторување на реплика. Дури е можно да искаже вина, особено ако расправиите продолжат со несогласувања околу тоа каде да живее, каде да студира или како да се образува.

Кога детето ќе чуе негативни оценки од неговата мајка за неговиот татко или обратно, тоа ја прифаќа оваа критика за себе, токму затоа што во раното детство сè уште ги отелотворува двата родители

Што е решението?

Прифатете го другиот родител. (Ќе има куп реплики "Но, тој е пијан", "Но, тој е силеџија", "Таа е изгубена жена"). Сигурно е така. Но, таа/тој е една половина од вашето дете. На детето не му е потребна ваша помош за да добиете вистинска пресуда на време. Дајте му го овој пат.  Тоа не значи дека треба да почне да ви се допаѓа некој кој веќе не сака да биде ваш партнер. Тоа значи едноставно да не всадувате таков однос со вашето дете, бидејќи така го повредувате него. Ако активностите на другиот родител го загрозуваат некако детето, потрудете се спорот да се реши по судски пат и сè што се донесе да е без директното мешање на детето, особено ако е уште мало.

Ова ќе го спаси вашиот мал наследник, да страда и физички и емоционално. Децата кои се подложени на таков стрес страдаат почесто од инфекции, од алергија и астма и потешко е да се воспостават здрави односи за возрасни.

Сè е во ваши раце

Детството е период кој остава трага на целиот наш живот - начинот на којшто го доживуваме светот, како комуницираме со другите, и кои избори ќе ги направиме на време. Затоа - улогата на родителите е огромна и кога имате тешкотии едни со други, важно е да го пронајдете вистинскиот начин да ги решите - без директно вклучување на вашите деца. Изборот е ваш и последиците - тие ќе бидат за детето.