Што да направите кога вашето бебе ќе го замени денот со ноќта

Најчесто бебе до половина годинка спие добро во текот на денот и вечерта, но после шестиот месец не дозволува да го ставите во креветчето. По 6 месеци, се формираат биоритмите на сон и будност. Ако бебето е був, ќе треба да го ставите во кревет еден час подоцна. Но, не дозволувајте му да има потполно слободен режим, затоа што тогаш е речиси сигурно дека тој ќе го збуни што е ден а кога е ноќта.


Како да го олесните бебето да заспие, како да го спуштите во креветчето, а да не се разбуди?


1. Залулајте го бебето во креветчето, во количката, во раце, или во лулка за бебиња.


2. Поставете пелена на голема топка на надувување, ставете го бебето на стомакот врз неа. Тркалајте напред и назад од една до друга страна.


3. Ставете го бебето во положба на фетусот.

Ставете го на грб. Повлечете ги колената до стомакот.

Држете со левата рака и со десната рака, наклонете ја главата на детето кон неговото тело.

Во ритам залулајте го напред и назад од една до друга страна (5-10 пати).


4. Погалете го по проблематичните области - рацете и нозете, лизгајќи ја дланката на раката, внатрешноста на еден или повеќе прсти или задниот дел од зглобот.


5. Ставете го бебето на стомакот, покријте го грбот со дланката и нежно галете ја кожата нагоре и надолу, нежно шетајќи.