Што е секстинг и зошто се смета за неверство?

СМС порака која не е само зборови


Дали сте слушнале за секстинг
(sexting)? А, можеби дури и го практикувате. Секстинг е вид на виртуелна комуникација што подразбира испраќање фотографии, видеа, сексуални пораки до нашиот партнер, славна личност или странец. Понекогаш тоа е само ниво на флертување на социјалните мрежи, но понекогаш содржината на разговорот може да се претвори во нешто што имитира сексуален контакт.

Секстингот е нешто што, според многу експерти за врски, може да има позитивен ефект врз една врска, особено ако партнерите не живеат заедно или пак имаат врска на далечина. Така ги откривате вашите желби што би можеле да ги исполните како двојка, внесувате разновидност во рутината на комуникација, дури и кога не сте разделени.


Но, кога може да се смета секстингот за неверство?

Почесто жените се оние кои ги проверуваат разговорите на своите партнери низ  социјалниte мрежи. Речиси секогаш со темелен преглед, наидуваме на оние пораки кои не сакаме да ги гледаме и тајно се надевавме дека нашиот партнер нема да ги размени.

Секстинг пораките стануваат закана за врската од различни причини. Секстингот ве тера да ја сакате личноста со која разговарате повеќе од лицето со кое сте. Кога честопати комуницирате со истата личност виртуелно и вашите разговори не се за „какво е времето надвор“, ќе почнете да чувствувате поголема привлечност кон неа отколку кон вашиот партнер. Ова сигурно ќе влијае на врската порано или подоцна.

Секстингот се претвора во неверство кога ќе започнете да фантазирате за навистина да бидете со таа личност. Ова е особено точно за мажите кои не прифаќаат вакви измами за неверство, претпоставувајќи дека постојат неколку видови на неверство што не вклучуваат сексуален однос. Интимните пораки ја запалуваат фантазијата.

Ве одвлекува од врската во која сте во моментот

Сексот е возбудлив на многу начини, така? Со нетрпение го очекувате следниот пат кога ќе си пишете, честопати си го проверувате телефонот, криејки се, кога партнерот ви спие или не седи до вас, додека сте на семејни собири, на одмори. Вие сте расеани и не можете да бидете целосен партнер за вашата врска, не сте толку посветени на сексот со партнерот. Фантазирате за него / неа додека имате секс со партнерот.

Кога секстингот не се случува со вашиот партнер, тоа скоро секогаш ве тера да имате очекувања од вашата врска што нема да се случат, особено во однос на оние во спалната соба. Комуникацијата со другата личност ве тера да започнете да ја споредувате со вашиот партнер.

Можно е да се приврзете, а тоа може да доведе до физичко неверство. Ќе копнеете за внимание што ќе го добиете само по телефон, затоа што другата страна ве тера да се чувствувате повредни, привлечни, посебни, разбрани. Почнувате да пишувате не само за сексот, туку и за односите во кои сте и секстингот ќе биде дел од вашата врска, но не го практикувате тоа со вашата половина.

Секстингот може да биде опасно за врската кога не се случува со вашиот сериозен партнер во животот, туку со некој со кој неодамна сте се дружеле, со друго лице на социјалните мрежи. Без разлика дали е странец, ваш колега, пријател, познаник итн. Тоа предизвикува бариери помеѓу вас и вашата половина и не испраќа само зборови до некого, туку многу повеќе.