Стотици луѓе спијат пред Острог поради оваа чудесна причина: Верниците опишуваат неверојатни искуства од посетата на овој манастир

Илјадници верници од Србија, Црна Гора и Република Српска пристигнуваат во манастирот Острог за да преспијат во ова чудотворно место.  Многумина од нив пешачат стотици и десетици километри за да стигнат до манастирот. Дел од нив остануваат за да преноќат под ведро небо пред Острог.

Цела ноќ верниците може да се поклонат и да ги целиваат моштите на Свети Василиј Острошки, а многу луѓе доаѓаат да спијат во вреќи за спиење на подот пред манастирот Острог и да му се помолат на светителот за здравје, спас на душата и исцелување.


Според верувањето, светителот излегува ноќе

Тоа не е без причина, но според верувањата и преданијата, свети Василије Остроски излегува ноќе, ги посетува верниците и одговара на нивните молитви.

Според гореспоменатото верување и предание, светецот секоја вечер станува од ковчегот и оди по карпите, а низ вековите многу свештеници сведочеле дека секое утро гледале искинати волнени чорапи на нозете на светителот, иако биле облечени на него во вечерните часови. Оттука и практиката верниците кои одат во Острог да понесат со себе по еден пар бели волнени чорапи.


Фотографии од голема гужва пред манастирот

За гужвите на Острог, кој е место за аџилак на верниците од други религии, сведочат и фотографии и видеа од социјалните мрежи. На фотографиите се гледаат голем број луѓе, некои млади, некои стари, па дури и многу деца, кои трпеливо и мирно чекаат на ред да ги целиваат моштите на големиот светец, но и спијат во вреќи во близина на манастирот.

На социјалните мрежи на манастирот беа објавени бројни фотографии, а многумина во коментарите пишуваа за нивните искуства.

„Свети Василиј ми помогна, ме излечи од тешка болест“, стои во еден од коментарите под објавите на социјалните мрежи.

Фото: Фејсбук
Извор: Zena.blic.rs