Судбината на женското дете зависи од таткото: 5 реченици кои ќерката мора да ги чуе од тато

За правилен ментален развој на детето, потребно е учество на двајцата родители. Поради некоја причина, татковците честопати се многу малку присутни во воспитувањето и тие не се свесни колку влијание можат да имаат врз животот на детето, особено на ќерката.

Секоја ќерка мора да ги слушне овие 5 реченици од нејзиниот татко!

1. Ти си убава!

Секое женско суштество треба да се чувствува убаво. И кога првиот човек со кој девојчето ќе се сретне во животот - таткото, го повторува, тоа има многу позитивен ефект врз женското дете.

2. Те сакам!

Оваа фраза е потребна од сите, особено ранливото женско дете. Преку изразување љубов на нејзиниот татко, девојката станува свесна за тоа како маж треба да се однесува кон неа како возрасна личност.

3. За што размислуваш? / Дали сакаш да разговараме?

Честите разговори со тато остануваат во сеќавањето на ќерката до крајот на животот. Тие ѝ даваат чувство дека е вредна, ценета, интересна и се одличен начин за една девојка да научи како да стекне доверба во маж.

4. Ти заслужуваш најдобро!

Кога таткото ќе ја каже оваа реченица, тоа ѝ дава на неговата ќерка голема самодоверба. Во иднина, таа ќе знае да се цени себеси, поради што ќе донесе добри одлуки.

5. Ќе успееш!

Вербата на таткото во способностите на ќерката му дава на детето доверба во себе и ја зајакнува неговата сила и волја да продолжи. Секој татко мора да ја поддржи својата ќерка - тоа е гаранција за добра иднина!

Врската со таткото во голема мерка го одресува подоцнежниот возрасен и семеен живот на ќерката. Уште од рана возраст, таа гледа како тато се однесува со мама и ги прифаќа тие вредности. Ќерките обично несвесно избираат за себе еден човек сличен на нивниот татко, и затоа, ако тој го сака најдоброто за својата ќерка, таткото мора да биде добар модел. Таткото ја учи својата ќерка социјални вештини, отвореност кон луѓето, способност да не ги потиснува емоциите и ѝ дава самодоверба. Ако таа порасне опкружена со љубовта кон нејзиниот татко и секако нејзината мајка, женското дете подоцна ќе знае како да дава љубов на другите на вистински начин, но и да најде вистинска љубов за себе.

Фото : Shuterstock

Извор: стил.курир.рс