ТОКСИН НАЈДЕН ВО МЕЛЕНА ПИПЕРКА ОД СРБИЈА: Швајцарците презентираа алармантни податоци, нивото на токсинот над 50 ОСТО!

Порталот РАСФФ, кој предупредува и информира за небезбедна храна во Европската унија, наведува дека Швајцарија информирала дека пратката мелена пиперка од Србија содржи нелегална количина на микротоксин тенуазонска киселина и токсин алтернарија.

И покрај тоа што дозволеното ниво на овие отрови е околу 10.000 микрограми на килограм, Швајцарците во примерокот пронашле 15.102 микрограми.


Подетално читјте на Фактор тука.