Треба да знаете: Како да постапите ако на лицето до вас му се слоши од горештините

Високите температури може да доведат до моментална слабост, но и до многу посериозна здравствена состојба. Ако некој се онесвести или му се слоши, многу е важно да знаете како да реагирате и да не правите грешки што можат само да ја влошат ситуацијата.

Кога му помагате на некое лице, проверете дали има доволно кислород, извадете го од гужва или запушена просторија. Водата во овие ситуации помага само при благ замор и неколку голтки, а за луѓето кои едвај се свесни, водата не може да помогне.

Не е препорачливо ниту да ја преместите несвесната личност, бидејќи не знаете дали тој повредил нешто при падот. Најдобро е да почекате брза помош и професионалец. Ако, пак, лицето е свесно и може да се движи, тогаш однесете го некаде во сенка, но држете го да не падне.

Во овој случај, не давајте солена храна на лицето на кое му помагате, бидејќи солта ја задржува водата.

Што да се консумира на овие тропски горештини? Експерите советуваат која храна лади, а која загрева