Три експерти коментираа: Може ли хрватскиот Сумамед да помогне во лечењето на коронавирусот?

Сумамедот, добро познатиот антибиотик на Плива, последниве денови беше под лупата на јавноста, поради изјавата дека можно е да е корисен во лекувањето на коронавирусот.

Институтот за медицина во Марсеј објави дека короновирусот може да се лекува со комбинација на хидроксихлорихин и азитромицин (што всушност е Сумамед), а американскиот претседател Доналд Трамп изјави дека тие може да играат голема улога во историјата на медицината.

Неколку угледни хрватски научници и лекари се насочија кон тие наоди и се сложија дека е прерано да се зборови за корисниот ефект на Сумамедот против коронавирусот, а камоли за лекување со него.

„Нема потреба секогаш да се лекува со Сумамед, тој не делува директно на вирусот, но има својство да делува на нашиот имунолошки состав и со тоа да го намали воспалението. Треба да се биде паметен и да не се избрзува со тој лек“ - рече Алемка Маркотиќ, директорката на Клиниката за инфективни болести „Д-р Фран Михаљевиќ“, во обраќањето на Националниот штаб за цивилна заштита.

Научникот Иван Џикиќ ги коментираше наводите за Сумамедот за Вјести.хр. Тој кажа дека нема научна потврда дека би можел да се користи како лек против коронавирусот.
Сумамедот го прокоментира и поранешниот министер за наука, образование и спорт Драган Приморац, гостувајќи на РТЛ.

Целиот текст прочитајте го на Машки магазин