Важен симптом на коронавирус: Вкус во устата кој може да биде знак дека сте заразени

фото: Tanjug/AP

Присуството на коронавирус во телото може да предизвика бројни симптоми, а еден од нив е овој вкус. 

Во текот на последните неколку месеци се појавија разни необични симптоми кои предупредуваат на ковид 19.

Губење на мирис и вкус е еден од главните симптоми. Постојаниот метален вкус во устата е помалку познат симптом и се нарекува парагеузија. Може да има широк спектар на причини кои можат да бидат привремени или долгорочни.

Една студија објавена во Американската национална медицинска библиотека ги испита симптомите на ковид 19.

- Кај многу луѓе кои имаат вирусна инфекција на горниот респираторен тракт, перцепцијата на вкусот е често намалена или секундарна поради ринитис и назална опструкција или од директни вирусни повреди на миризливиот невроепител - се наведува во студијата.

Ретроназално чувство за мирис, комбинација на ортоназален мирис и вкус, е сензорна постапка која им овозможува на луѓето да го согледаат вкусот, што се дефинира како перцепција на што било надвор од петте димензии на вкусот на храната - слатко, солено, горчливо, кисело и зачинето.

- 59-годишна жена беше донесена кај нас со брза помош на 29 март 2020 година, поради неколкудневен недостаток на воздух, замор и губење на апетит. Околу една недела пред приемот, пациентот почна да чувствува значително намалување на апетитот и недостаток на интерес за храна. Овие симптоми беа изолирани и претходеа на какви било индикации дека е болна. Храната во која нормално уживала сега има вкус на метал - изјавија лекарите.

За време на дополнителни прегледи, пациентката откри дека полека ја губи способноста за мирис, што напредуваше до комплетна аносмија во отсуство на гушење или какви било други симптоми на носот. Резултатот од коронавирусот беше позитивен на 2 април.

Вирусот може да предизвика и отежнато дишење, дијареја и губење на апетит.

- Металниот вкус обично не е сериозен и може да биде симптом на разни работи - рекоа од Националната здравствена служба на Велика Британија и додадоа дека третманот ќе зависи од причината.

- Најчестите причини за метален вкус вклучуваат заболување на непцата, земање лекови како што се антибиотици, лекување на рак или настинка, синусни инфекции и други респираторни проблеми. Понекогаш металниот вкус може да се поврзе со проблем со мирис. Нема начин да се третира или спречува металниот вкус во устата - истакнуваат лекарите.

Во некои случаи, овој непријатен симптом може да исчезне самостојно; на пример, ако престанете да земате витамини или железо.

Некои лекови исто така можат да дадат метален вкус во устата. Проверете кај вашиот лекар и кажете му дали го имате овој несакан ефект. Префрлувањето на друг лек може да помогне, но не прекинувајте ја терапијата без претходно да разговарате со вашиот лекар.

извор: телеграф.рс

-Д-р Несторовиќ: Симптоми кои покажуваат дека пневмонијата е предизвикана од коронавирус
-Се јавува кај пациенти кои имале коронавирус: Симптом дека сте прележале Ковид-19, а не сте знаеле за тоа
-Ќе започнат со вакцинација од следната недела: Велика Британија ја одобри употребата на вакцината „Фајзер“