Важноста на детската култура: Децата најважните лекции ги учат од другите деца, а не од возрасните

Децата се биолошки создадени за да обрнат внимание на други деца во нивниот живот, да се обидат да се вклопат во нивното друштво, да го прават она што другите деца го прават, да го знаат што тие го знаат. Не сакам да ја игнорирам улогата на возрасните во животот на децата, но искрено, ние возрасните ја преувеличуваме нашата важност во нашите теории и ставови за развојот на децата. Го имаме тој адултоцентричен став ние да ги едуцираме, да ги социјализираме и образуваме децата. Се разбира, ние сме важни за животот на децата. Им требаме. Ги храниме, ги облекуваме, им даваме засолниште и утеха. Ние им даваме пример (не секогаш добар) на она како изгледа да се биде возрасен. Но, ние не ги одгледуваме, ние не ги социјализираме и не ги едуцираме. Сето тоа тие го прават самите, а тоа е многу повеќе од тоа што се угледуваат на други деца, а не на возрасни. Дека се детски психолози и самите деца, теориите за развој на детето ќе им придаваат многу помалку значење за родителите, а повеќе за нивните врсници. 

Децата се биолошки создадени да растат во детската култура 

Дали некогаш сте забележале како вкусот на вашето дете кога е во прашање облекување, музика, начин на говор и скоро сè друго, имаат многу повеќе заедничко со друго дете отколку со вас? Се разбира дека сте. Децата се биолошки создадени за да му обрнат внимание на друго дете во својот живот, да се обидат да се вклучат во нивното општество, да прават што другите деца прават, да го знаат она што тие го знаат. Преку поголем дел од човечката историја, така и се образувале и сѐ уште во голема мера се образоваат така, и покрај нашите неуспешни обиди да ги спречиме и да работата на подучување на децата да им ја препуштиме на возрасните. Каде и да ги проучувале антрополозите традиционалните култури и посветувале внимание на децата и возрасните, би пронашле две култури - културата на возрасните и културата на децата. Овие две култури, се разбира, не се целосно независни една од друга. Тие се допираат една со друга и влијаат една со друга; децата, додека растат, постепено ја напуштаат културата на детството и влегуваат во културата на возрасните. Детската култура може да се гледа до одреден степен како култура на тестирање, каде што децата се одгледуваат на различни начини - вежбајќи, адаптирајќи се и развивајќи вештини и вредности на возрасната култура. 

Најважните лекции децата ги учат од други деца, а не од возрасни 

Зошто човечките „младенчиња“ имаат вродена тенденција да се стремат кон врсничкото општество и далеку од возрасните? Токму затоа што многу важни лекции може да се научат само од таму. 

Автентична комуникација 

Тие пораснале, барем во развиениот свет, многу привлечен кон децата. Тие често се неискусни, од најдобри намери. Возрасните често ќе поставуваат прашања за кои очигледно сами го знаат одговорот, да речеме: „Која е бојата на тој камион?“.Друго дете никогаш нема да постави такво глупаво прашање. Значи поголемиот дел од комуникацијата помеѓу возрасните и децата е всушност неискусна, бидејќи прашањата не се навистина прашања, туку тестирање. Наставниците во училиште никогаш не прашуваат, туку само тестираат, затоа што самите ги знаат одговорите. Слично е и со нашата тенденција да разговараме со децата со фрази како „О, убав ти е цртежот, ти си вистински уметник!“. Кое дете ќе му даде таква возвишена пофалба на друго дете? Дури и кога децата растат, возрасните имаат тенденција да се свртат кон нив како идиоти, а коментарите што им ги упатуваат се најголемите обиди да научат нешто или да ги контролираат на некој начин, а не чесни обиди да ги споделат своите идеи со дете или се обидат да го разберат. Девојките комуницираат едни со други главно за целите на играта, и оваа комуникација има вистинско значење. Тие преговараат за тоа што да играат и како да си играат. Тие се занимаваат со правила, исто како што прават возрасните. Така, децата се многу подобро подготвени за врски во светот на возрасните, отколку кога водат типични разговори со возрасните. Кога стануваат тинејџери, децата комуницираат едни со други за сопствените чувства и проблеми. Тие можат да бидат искрени со пријателите, бидејќи нема да претеруваат или ќе се обидат да им наметнат контрола врз нив, како што би правеле родителите или другите возрасни лица. Тие треба да зборуваат за работи што им се важни, но не сакаат некој да ја искористи својата искреност за да ги потчини. Тие можат да им веруваат на своите пријатели на начин на кој тие не можат да им веруваат на родителите или на наставниците. 

Независност и храброст 

Главната цел на детството е да се стане независен од родителите и да се стане свој. Уште на две години, кога на детето омилен збор му е „не“ - децата се наголемо на оваа мисија. До четвртата година или малку подоцна, децата ја развиваат потребата да поминуваат време со други деца, затоа што потоа можат да пробаат други форми на нивното постоење, што не можат да го манифестираат во присуство на возрасни. Детската култура често се поставува како спротивна на возрасната култура. Децата уживаат да им се потсмеваат на правилата за возрасни, користејќи грди зборови и да го прават она што е забрането. Во друштвата на ловци собирачи, децата, исто така, прават сопствени колиби за играње, подалеку од селото, и поминуваат време потсмевајќи им се на возрасните и нивните недостатоци. За да учат од возрасните, децата не само што треба да го прифатат доброто, туку и да го осудат и отфрлаат лошото, а тоа не е лесно да се постигне под надзор на возрасните. Независноста се постигнува со стекнување на храброст - храброст да се справат со предизвиците и борбите во опасни ситуации. Кога не се надгледувани од возрасни, децата играат на начини на кој возрасните сметаат дека се премногу опасни. Тие користат остри ножеви и оган, се качуваат на дрва и се тепаат едни со други за да се искачат што е можно повеќе. Малите деца замислуваат борби со тролови, вештерки, змејови, волци и други опасни предатори. Преку таква игра, децата учат да се справат со стравот, што е клучна вештина за секој кој сака да остане здрав кога се соочува со вистински опасности кои секој го чекаат барем еднаш во животот. Кога си играат еден со друг, децата ги осмислуваат своите активности и ги решаваат своите проблеми, наместо да се потпираат на моќна фигура на авторитет која би го сторила тоа наместо нив. Ова е една од големите вредности на независната детска игра. Играта е вежба за живот, и возрасните, со мешање и „помагање“, ја уништи нејзината суштина. 

Создавање во разбирање за целта и флексибилноста на правилата 

Главната разлика помеѓу возрасни и детски игри е дека возрасните се придржуваат до претходно пропишаните и непроменливи правила, додека децата имаат правила за промена. Кога возрасните играат фудбал или слично, тие ги следат официјалните правила на играта. Децата, од друга страна, пак, ги менуваат правилата, особено ако нема возрасни лица за да ги одбранат. Затоа детската игра е покреативна. Познатиот развоен психолог Жан Пез долго време забележува дека децата се поспособни да ги разберат правилата кога играат со други деца отколку кога играат со возрасните. Со возрасните, тие добиваат впечаток дека правилата се непроменливи затоа што доаѓаат од повисока власт. Но, во друштво на деца, тие се послободни да ги допрат другите идеи за правилата, што често води кон преговори и промени во правилата. Значи, тие учат дека правилата не се дадени еднаш засекогаш, туку дека постојат човечки пронајдоци кои постојат за да го направат животот праведен и забавен. Ова е важна лекција во срцето на демократијата. 

Збогатување и стекнување на вештини и вредности на возрасната култура 

Децата постојано воведуваат елементи на од културата на возрасните во нивната култура. Во нивната игра постојат многу вештини и вредности што ги примиле од возрасните. Децата не се само имитатори во играта, туку и интерпретатори. Тие испробуваат различни варијанти, обидувајќи се да го разберат она што го виделе во возрасната култура. Детската драма е секогаш креативна, и преку играта, таа експериментира со нови, креативни варијации на теми земени од возрасните. Така, секоја нова генерација создава сопствена култура на темелите на родителот. Децата природно ги привлекуваат најновите иновации во културата што ги опкружува. Возрасните се често резервирани за овие промени, но од децата се веднаш прифатени. Денес го гледаме тоа на случајот на детски ентузијазам кон компјутерска технологија, каде што тие се секогаш еден чекор понапред од родителите. Детската култура е сосема природна и се приспособува на вештини кои ќе бидат важни во светот кога ќе пораснат, а не на оние што им биле важни на нивните родители. Во секоја генерација, возрасните се препуштаат на фактот што децата не го играат начинот на кој тие играле како деца. Друга причина за повеќе деца да се тргнат од возрасните е да се игра она што најдобро ги подготвува за иднината. 

Да се дружиме со другите како еднакви

Главната разлика помеѓу возрасните и децата, која влијае на нивната врска, е разликата во моќта. Возрасните се поголеми, посилни, поискусни, имаат повисок статус и контрола на ресурсите, и затоа се посупериорни во однос на децата. Затоа, нема рамнотежа во односите. И со цел децата да прераснат во успешни поединци, тие мора да научат да ги третираат другите како еднакви за себе. Тоа е нешто што може да го обучуваат само со други деца. 

Можеби најважната улога на детската култура е да ги научи децата како да се согласат со врсниците. Децата вежбаат цело време преку игра со други деца. 

Како можете да играте, треба да обрнете внимание на потребите на друго лице, а не само на сопствените, инаку тоа ќе се откаже. Треба да го надминете нарцизмот. Треба да научите да споделувате. Треба да научите да преговарате и да ги почитувате идеите на другите, а не само сопствените. Треба да научите да ги искажувате своите желби и потреби, истовремено почитувајќи ги потребите и желбите на другарите. Ова е можеби најважната од сите вештини без кои не можете да водите успешен живот. Без неа нема среќен брак, вистинско пријателство или соработка со колегите на работа. Потребата да се научи како да се третираат другите на еднакво ниво е главната причина зошто е неопходно да порасне во детската култура. Токму поради тоа што се еднакви со другите деца, за разлика од односите со возрасните кои подразбираат доминација и подреденост, децата во меѓусебната комуникација можат да научат независност, храброст, да пренесуваат правила, да развиваат и да ги обучуваат вештините кои ги стекнале од возрасните.