Ведрана Рудан без влакна на јазикот, лута на Фејсбук: Поради текст за коронавирус, го добив последното предупредување

Познатата писателка и сатиричарка од Ријека, Ведрана Рудан на својот блог „Како да умреш без стрес“, во нејзин стил, се нарече „Фејкњузширител“ на тема „лажни вести“.

Која е вистината и што е лагата, зошто е дозволено на некој да зборува и едно и друго, а на некој ништо, се прашува Ведрана во текстот.

Го пренесуваме нејзиниот коментар:

„Добив писмо од Фејсбук во кое се вели дека сум “фејкњузширител“ и ако продолжам да бидам тоа, ќе се озваничи на мојата страница, веќе никој нема да ми верува.. како сега да ми веруваат, а Фејсбук ќе направи нешто за моите постови да ги читаат помалку и помалку и помалку луѓе за да не ширам лажни вести ... Секако, јас “ширев лажни вести“ за коронавирусот.

Да, на својата страница објавив што зборуваше германски лекар. Милиони други го објавија истото интервју. Нека “оние“ од Фејсбук, кои се најголеми распространувачи на лажни вести во светот, објаснат што има во оваа приказна за коронавирусот вистина? Што е или каде е вистината?

Дали е вистина она што Бил и неговата Мелинда постојано го повторуваат како болни папагали? Дали само тие ја кажуваат вистината, затоа што тој е втор најбогат лик на светот, така што сè што кажува е златно? Човекот е информатичар, тој не е имунолог, ниту виролог, ниту некој што би знаел нешто навистина за темата корона. Сепак, сите го цитираат тоа. Зошто интервјуто со германски лекар, што јас го објавив, без специфична намера, значи дека тој е неук лажливец, а Бил сезнајко. Дали милијарди долари кои ги имате се единствена мерка за ВИСТИНА?

Сметам дека е интересно што Фејсбук знае што е точно, а што е лажно. 

Каде е вистината? Дали Кинезите создадоа вирус и го заебаа целиот свет, Трамп вели дека го сториле тоа. Кога Фејсбук ќе ги фати античките јајца на Трамп и ќе му напише писмо? Е***е, тој е на Твитер. И, зошто Трамп е сè уште жив, кога постојано се шета наоколу, над седумдесет и пет? Дали е потврда дека вирусот е безопасен? Ако беше опасен и убиваше на начинот на кој вели Фејсбук, Трамп би лежел во дупка во Њујоршкиот парк. Или е вистина дека вирусот е Божја волја? Трето, претпоставувам дека не постои.

Денес прочитав интервју на српски портал со познатиот доктор Јован Антовиќ, кој живее и работи во Шведска. Тој тврди дека тестовите се с***е, тоа е како да фрлате паричка во воздух, и чекате писмо или глава. Ако е писмо - си позитивен, ако е главата - си негативен, до следното фрлање. Тоа го рече и Германецот, поради кој имам проблеми.

Жал ми е ако ширам лажни вести и ќе ми биде многу жал ако ги ширам повторно. Но… Ве прашувам моите многу, многу, многу малку читатели, како да знам што е ВИСТИНА, сакам да пишувам,а други теми освен короната нема?

Мене не ми доаѓа во глава како може да биде нормално, пет лица да го држат целиот свет во свои раце. Марк, Бил, Амазон и уште двајца. 

Да, е***е, Фејсбук! Ова не е бајка. Навистина сакам да се е**ш и да се е**ш “, напиша Ведрана Рудан.

извор: zenskikutak

Ведрана: Ми го оперираа срцето и конечно можам да заспијам без лекови…