(ВИДЕО) Нема да има втор бран коронавирус: Вирусолог д-р Ана Глигич

Вирологот, д-р Ана Глигиќ, во интервју за телевизија Н1, објаснува зошто смета дека вирусот е ослабен и од што зависи дали ќе има друг бран.

Многу експерти веруваат дека ќе има уште еден бран коронавирус, меѓутоа, Глигиќ не очекува тоа да се случи - затоа што е создаден еден колективен имунитет, народот научи да знае како да биде внимателен. Ќе имаме само индивидуални случаи, веќе е крај на епидемијата, вели таа.

Вирусот е ослабен до тој степен што над 50 проценти од оние кои се заразиле со вирусот ќе створат антитела.

Taa во претходно интервју, на почетокот на пандемијата, како искусен виролог предвиде дека веќе на почетокот на мај, ќе се гледа крајот на вирусот.

„Човекот не е погоден за репродукција на вируси од природната фокусна група, тој (вирусот) е слаб, тоа не се клетки што ги сака. Сега е готово, тој го пронајде својот пат и е доволно ослабен, ќе има повеќе „џебови“, може уште да трае. Но, епидемијата заврши “, рече меѓународно признатиот виролог, д-р Ана Глигиќ за Н1.

Д-р Глигич го објаснува коронавирусот како стебло, на тоа стебло има гранки, секоја од нив се разликува и зависи како ќе се разлистува.
Што значи секој човек на различен начин реагира на вирусот, тоа значи дека доаѓа до диференцијација на вирусот, односно и самиот човек влијае на промените кај вирусот.

 Бидејќи коронавирусот е подложен на мутација, го отежнува процесот на правење на вакцината, па таа вели за вистинска, сигурна вакцина е потребно година дена, до 15/16 месеци за да се направи.


Погледнете што рече вирологот д-р Ана Глигиќ во емисијата Н1.