Вирусот влезе во 6 училишта пред да започне наставата: Во Хрватска во едно школо 5 заразени вработени

Дури и пред да започне учебната година, вирусот се појави во најмалку шест училишта во Хрватска. Ова се училишта во Копривница, Муртер, Дубровник, Прелог, Славонски Брод и друго училиште во Далмација, извести во неделата „Јутарњи лист“.

„Многу е важно да се нагласи дека во ниту едно училиште немаме ситуација поради заразени деца, во сите школи заразен бил еден од техничкиот или наставниот кадар. Директорите редовно не известуваат за состојбата во нивните училишта. Ќе видиме дали ќе има уште пријави за неможност од започнување на училишна година како што беше планирано “, потврди Божо Павичин, советник на министерот за образование Радован Фукс.

Училиштата во Прелог и Дубровник најавија дека ќе го одложат почетокот на учебната година за две недели поради појавата на вирусот. Според Павичин, училиштата во кои е заразен технички персонал одлучуваат за такво сценарио, па затоа е невозможно да се одржат епидемиолошките мерки во институциите.

Во Копривница, пет работници биле заразени во едно основно училиште, а повеќе од нив се во самоизолација, вклучувајќи и еден наставник чии резултати се очекуваат. Часовите во тоа училиште ќе започнат утре, но исклучиво преку Интернет.

"Онлајн часовите ќе започнат како минатата година, со материјали од минатата година и начинот на кој сите наставници предаваа минатата учебна година за време на карантинот. Ќе се одржи првата недела, во која ќе се повторува материјалот, ќе нема тестови или испрашувања. По првата недела, ќе започнеме со нови материјали и нова организација што ќе ја развиваме “, вели Павичин, пренесува Јутарњи лист.

извор:ezadar.net.hr
фото:Shutterstock