Вистинскиот живот започнува по 50-тата

Да го сакаш животот е најнеобјаснетата манифестација на љубов, без разлика дали на одредена возраст сметате дека му се ближи крајот или само што почнувате да го живеете вистински. Кога ќе стигнете до средината на патот, погледнете наназад и погледате ги омилените места и луѓе со кои сте споделиле незаборавни моменти на радост и тага, но кога гледате напред, мајчинската надеж става рака на вашето рамо и, без да ветува ништо специфично, ве поканува да го направите вашиот следен чекор.


Само дел од нашата кревка природа е резултат на минатите датуми и настани. Стануваме она што сме, преку искуството стекнато од грешки и неизбежната судбина на заљубување, на разочарување. Но, можноста да ги складираме сите наши грижи во најнепристапниот ормар на свеста нè прави силни да одиме напред.

За надежта, годините не се важни.

Нема здодевен живот, постои егзистенција која не сака да ја тресне влезната врата зад неа.

Да го надбљудуваш светот бесмислено низ прозорецот ве прави одлична компанија на чаша изладен чај. Бидејќи движењето на сè е надвор од нашите домови.

Надвор, чудата се безброј и од нас зависи дали треба да започнеме со друга авантура.

Додека сте премногу зафатени со исполнување на очекувањата на другите луѓе, прекрасните моменти од вашиот сопствен живот одекнуваат во глуво молчење на вашите стравови. Ако се инспирирате единствено ако гледате наназад, несвесно станувате сигурен дел од здодевноста, која добро ги познава четирите sида на собата.

На средина на патот веќе можете да ја препознаете песната на птиците, бучавата на лисјата на дрвјата и ветрот што всушност носи надеж на своите крилја. Секој што разбира дека реалниот живот започнува по 50-тата година од животот има право на оваа надеж. Се уште има толку моменти на восхитување што благородната завист на универзумот преовладува над неговата лесна способност за создавање. Студентот може да го надмине својот учител ако е доволно храбар да експериментира со неограничените можности што само животот е во состојба да ни ги даде.

Колку повеќе напредуваме по патот, толку поверни остануваме на самите себе. Затоа е важно да се запомни дека секое страдање е само начин да се разбере среќата сега и во иднина.

Извор: edna.bg

Фото: Shutterstock

За силни дами: Ниту една жена нема да ги издржа овие 6 работи