Врската помеѓу мајката и ќерката е посилна од сите врски во живот

Доколку и на тебе твојата мајка ти е прва на листата на повици на мобилниот телефонот, науката ја објаснува причината за тоа: односот на мајката и ќерката е најсилната од сите врски помеѓу родителите и децата, наведува студијата објавена во Journal of Neuroscience.

Според студиите од 2016 година, на 35 семејства, делот од мозокот кој ги регулира емоциите е најсличен кај мајката и ќерката, отколку кај било кој друг меѓугенерациски пар. На темелите на овие наоди, за толку силната поврзаност помеѓу мајката и ќерката, важна е токму хемијата на мозокот, пренесува Motherly.

Врските помеѓу мајката и синот, таткото и ќерката или таткото и синот може да бидат изграденни на цврсти темели на љубовта, но не се силно хемиски поврзани, во делот на мозокот кој ги обработува емоциите и емпатијата. Тоа значи дека мајката најверојатно ќе сфати кога се соочуваш со одредени проблеми, бидејќи би можела да се замисли себе во твоите чевли.Целиот текст прочитајте го на Хаштаг.мк