Златните принципи на светски познатиот педагог Марија Монтесори за секој родител

Марија Монтесори е италијански лекар и светски познат педагог. Таа е прв дипломиран лекар во земјата за нејзиното време. Создава едукативен метод базиран првенствено на развивање на чувствата на децата и нивните родители. Монтесори широко користи атрактивни материјали за бесплатни индивидуални активности кои му помагаат на детето да ја зајакне својата психа и нивната иднина. 

Денес подготвивме некои од нејзините најважни совети за родителство што може да ги следите. Тие не се изградени на сложена фраза, и затоа може да се разберат многу лесно и брзо да се применат. 

Погледнете ги сите совети вредни за читање: 

 -Ако сте искрени со детето, тоа ќе научи да биде фер. 

 -Едуцирајте ги децата со предметите што ги опкружуваат.

 -Ако детето е често критикувано, тоа ќе научи да суди. 

 -Ако детето често добива пофалба, ќе научи да процени. 

 -Ако детето често се исмејува, секогаш ќе се срами од себе.

 -Ако детето живее со чувство на сигурност, тоа се учи да има доверба -Ако едно дете често се обвинува , секогаш ќе се чувствува виновно. 

 -Ако детето често е одобрувано, се учи на самодоверба. -Ако детето е често весело, тоа развива доверба во себе.

 -Ако детето живее во атмосфера на пријателство и меѓусебна потреба, тоа учи да најде љубов во светот. 

-Не зборувајте лошо за детето во неговото или нејзиното отсуство. -Концентрирајте се на добриот развој на детето и во вашите мисли нека нема простор за лошо.

 -Бидете активни во подготовката на неговата околина. Бидете внимателни и постојани во грижата за тоа. Покажете ја локацијата на сите елементи и развијте ги вистинските начини за работа со нив. 

 -Бидете подготвени да одговорите на повиците на детето кога му требате и секогаш бидете подготвени да ги слушате неговите зборови.