Во Македонија го има на секој чекор: За овој зеленчук нутриционистите велат дека е еликсир на младоста и го забавува стареењето

Добивај вести на Viber

Овој зеленчук е богат со магнезиум и е на сите листи на нутриционисти и експерти за долговечност, а тоа е тиквата. Тиквата е богата со витамини, нутритивно богата и нискокалорична, а освен тоа е исклучително корисна за кожата, косата, расположението и имунолошкиот систем.

Доктор Висенте Мера, експерт за медицина против стареење, објаснува дека одредени суперхрани имаат способност да го забават стареењето, а тиквата е една од нив. Покрај тоа, неговата висока содржина на влакна помага во губење на тежината: „богата е со магнезиум и цинк, нискокалорична и има антивоспалителни и лаксативни својства“.

Ефекти против стареење на кожата и косата

Фармацевтот и нутриционист Пола Мартин Клерс тврди дека ова е едно од оние нутриционистички богатства што ги преферира кога оди на шопинг затоа што, меѓу другото, „тиквата овозможува да се подготват здрави и неверојатни рецепти“. Во својата книга „Здравјето на вашата кожа е во тоа што го јадете“, експертката посветува неколку редови на оваа храна бидејќи „нејзината впечатлива портокалова боја е синоним за каротен и совршен антиоксиданс за одржување на здрава кожа и очи“.

Понатаму објаснува: „Обезбедува одредена заштита од УВ зраците и затоа придонесува за спречување на флеки и брчки. Високата содржина на витамини Ц и Е ја подобрува антиоксидантната функција, која ја ублажува штетата предизвикана од слободните радикали и го стимулира производството на колаген што помага за зачувување на младешка и еластична кожа“.

Исто така, има својства против акни благодарение на содржината на витамин Б, кој го промовира обновувањето на клетките. Конечно, неговата содржина на цинк ја зајакнува косата.

„Недостатокот на овој минерал ќе има негативни ефекти врз здравјето на косата бидејќи е одговорен за заштита на корените и спречување на промени во животниот циклус на косата, што може да доведе до предвремено опаѓање на косата, кое би преминало во телоген фаза и испаѓање од корен“, објаснува д-р Ракел Амаро, со клиника во Мадрид.

Магнезиумот е природен антидепресив

Интересно е што овој зеленчук е богат со магнезиум, хранлива материја која делува на мускулниот и нервниот систем, промовирајќи ја благосостојбата на двата системи и нивната релаксација. Дополнително, д-р Мера додава дека семките од тиква се богати со триптофан, кој придонесува за подобрување на нивото на серотонин и намалување на депресивното однесување.

Тиквата е антиинфламаторна и помага во борбата против грипот

Нутриционистката Сандра Лорден ги вклучува тиквите во нејзината листа на антиинфламаторни намирници кои го поддржуваат здравјето на дигестивниот систем. Пола Мартин Клерс потврдува дека може да придонесе за зајакнување на имунолошкиот систем. Наталија Галан, исто така нутриционист, истакнува дека тоа е храна препорачана за превенција од грип: „Тиквата е богата со бета-каротен (органски пигменти кои се претвораат во витамин А кога телото ги апсорбира) и нејзините хранливи материи го зајакнуваат имунитетот и штитат од вируси. Таа додава: „Во случај на алергија, може да се замени со моркови бидејќи неговите придобивки се многу слични“.

Многу можности за рецепти со тиква

Ова е уште еден адут на тиквата - можностите се бескрајни:

Готвена, во салата, со портокали, ореви, козјо сирење и прелив балсамико. Нутриционистот Беатриз Лареа препорачува да се консумира со месо или риба. Зеленчукот, здравите масти и протеините носат чувство на ситост, а апсорпцијата на гликозата ќе биде побавна, објаснува таа.

Во форма на чипс (многу тенко исечен и печен во рерна), зачинет по вкус - брза и здрава закуска.

Во тортиља, со фета, домат, салата и авокадо.

Готвени со ориз, киноа или леќа со пилешко кари.

И на крај, тука е омилениот кремаст напиток од тиква, кој е еден од најефикасните начини за борба против грипот.

Состојки:

1 кг тиква

2 средни компири

1 лажица путер или малку маслиново масло

1 чаша млеко или млеко од растително потекло (бадем за полесна верзија)

1 лажица кисела павлака (или растителен крем)

малку цимет (по избор, за лут вкус)

Сол, бибер

Печени семки од тиква за декорација

Подготовка:

Излупете ги и исечкајте ги тиквата и компирите. Во тенџере растопете го путерот (или загрејте го маслото) и пропржете ги парчињата тиква и компири 5 минути.

Додадете чаша вода, покријте и варете на средна топлина 20 до 30 минути, додека зеленчукот не омекне.

Измешајте сè, додадете млеко, павлака, сол, бибер и прстофат цимет. Послужете топло, со печени семки од тиква.

Фото: Freepik.com
Извор: Ona.telegraf.rs