Пронајдов сок наречен „борец за замор“: Го пиев еден месец секое утро, и ми се случи токму ова!

Добивај вести на Viber

Бјанка Лондон, новинарка и уредничка на магазинот „Гламур“, решила да провери како сокот од цвекло ќе влијае на нејзиното здравје.

Цвеклото, кое обично е потценет зеленчук, има богат нутритивен состав. Тој е богат извор на минерали како што се магнезиум, калиум, цинк, железо и фосфор и два малку познати елементи - цезиум и рубидиум. Составот на цвекло е исто така дополнет со витамини од групата Б, вклучувајќи ги витамините Ц, А, Е, К, диетални влакна, антиоксиданси и фолна киселина.

Повеќето хранливи материи во цвеклото се наоѓаат во сокот што се цеди од нив, бидејќи вареното цвекло ги губи повеќето хранливи материи. Цвеклото е нискокалоричен зеленчук, содржи само 43 kcal на 100 g. Сите овие придобивки добро ги доживеа Бјанка Лондон, една од уредничките на списанието Гламур. За да ги тестира ефектите од цвекло, таа одлучила да пие сок од цвекло секое утро во текот на еден месец, а своето искуство го споделила во обемна статија.

„На почеток сакам да напоменам дека сум голем љубител на кофеинот. Толку многу го сакам кафето што дури и келнерите ме предупредија колку тоа може да биде лошо за срцето, особено кога нарачувам двојно еспресо со млеко секој ден наутро во 8 часот.

Меѓутоа, откако останав бремена, морав да го намалам внесот на кофеин. Пред тоа, освен кафе, конзумирав енергетски пијалоци, диетална кока-кола и сè што содржеше кофеин за да го издржам денот. Сега, со мало дете и работни обврски, како и со самодијагностициран хроничен замор, очајно барав природен извор на енергија без кофеин.

Пронајдов сок наречен „борец за замор“, кој главно се состои од цвекло, со додавање на јаболко, портокал, целер и ѓумбир. Штом почнав да го пијам овој сок, веднаш почувствував зголемување на енергијата и подобрување на расположението, нешто што воопшто не го очекував. Порано пиев зелен сок секој ден и секогаш избегнував цвекло во корист на лиснатиот зеленчук, но се покажа дека цвеклото, кое дури и Џенифер Анистон го одобрува, има голем број нутритивни придобивки и вреди да се вклучи во вашата исхрана, дури и ако не можете да го издржите неговиот земен мирис или густата текстура на соковите.



Почнав да нарачувам сок од цвекло секој ден. Секако, ако не сте мрзливи како мене или немате ограничен буџет, можете и сами да си направите сок. Се што треба да направите е да измиете едно цвекло, да го исечете на четири до осум парчиња и да го ставите во блендер. Ако не ви се допаѓа вкусот на цвекло, кој е малку земјен и сладок, можете да додадете малку сок од портокал или сок од целер.

Некогаш го пиев целиот сок со појадок (нагласувам дека ниту еден оброк не го заменив со сок бидејќи храната е мојот живот). Некои денови го голткав сокот полека во текот на денот, а кога уживав во утринското кафе, сокот од цвекло го чував за попладневниот пад на енергијата, околу 15 часот, и тоа функционираше како чудо. По еден месец пробување на различни рутини со сок од цвекло, сфатив дека е најефикасен кога се пие попладне.

За оние кои, како мене, не сакаат кафе попладне или честопати посегнуваат по слатки за да ги поминат попладневните состаноци на Zoom, топло им препорачувам да го додадат овој сок како алтернатива за зголемување на енергијата. Не доживеав никакви негативни несакани ефекти и секако не го почувствував тој нервозен енергетски пад што често доаѓа после пиење кафе. Мојата кожа исто така блескаше и тоа го припишувам на сокот од цвекло, не помалку од совршена рутина за нега на кожата“.


ФОТО: Instagram/biancalondon