Зошто е толку добро да се одгледа дете во Финска?

Финска е земја со највисок квалитет на живот меѓу земјите од ЕУ, земјата е меѓу најдобрите примери за слобода, како и меѓу земјите, окупатори на челни позиции во однос на условите за одгледување на деца. Културно, Финците имаат не еден придонес, од сауна до хеви метал. Тие, исто така, имаат одличен образовен систем, го дишат најчистиот воздух и се втората најуспешна нација во светот. 

Како тие го постигнуваат тоа? 

Финска е земја со највисок квалитет на живот меѓу земјите од ЕУ, таа е и меѓу најдобрите примери за слобода на печатот во светот и е втора на листата на земји кои нудат најдобри услови за мајките. Од оследната аграрна земја, Финска постепено станува една од најразвиените земји во светот. Сепак, патот до овој успех не беше лесен и брз. Веднаш по прогласувањето на независноста на Русија на 6 декември 1917 година, избувна граѓанска војна во земјата. Тоа не траеше долго, но тоа ги исклучува Финците во децениите што доаѓаат. 

Клучни реформи во здравството и образованието 

Сепак, младата нација успева да се обедини околу длабоките реформи кои го поткрепуваат денешниот просперитет. Во 1920 година, во земјата беа изградени многу нови болници за подобрување на здравствената заштита за децата и мајките. Повторно во овој период, образованието е прогласено за право на секое лице. Исто така, е направена и земјишна реформа, која им дава на сопствениците на земјиштето сопственици на земјиште без земјиште - со тоа, всушност, се забрзува поделбата со класното општество. На почетокот на Втората светска војна, Финска беше принудена привремено да ги напушти реформите и да се вклучи во воена одбрана. Во советско-финската војна, позната "зимската војна", која траела од ноември 1939 до март 1940 година, Финците успеваат да го одбијат нападот на Советскиот Сојуз и да ги заштитат не само независноста, но и идеалите за иднината. 

Пионер во технологијата и културата 

Овие идеали и помагаат на Финска да стане една од најдобрите земји што живеат во светот. Тие се во основата и на друг извонреден успех - земјата со помалку од 6 милиони население има огромен придонес за развојот на модерната култура, особено во Европа. Финскиот модел на образовен систем кој им дава еднакви шанси на сите деца и кој е активно поддржан од државата е пример за голем број други земји. Финска е исто така лидер во технологијата: интензивната употреба на водните ресурси како извор на енергија и технолошкото знаење на Финците привлекуваат многу инвеститори. Финска пример е татковината на оперативниот систем Linux и на популарната компјутерска игра Angry Birds, а компанијата Nokia е со огромен придонес за револуцијата во светот на мобилни телефони. 

Музичко образование уште во рани години 

Финскиот образовен систем развива млади музички способности уште од рана возраст. Не е случајно дека некои од најдобрите изведувачи на класичната музика, како и диригентите на модерната ера се Финците. Но, постојат и други музички жанрови како хард рок или хеви метал во кој Финска ужива успех. Истото важи и за уметноста. Тоуко Лааксонен, познат со прекар "Tom of Finland", придонесе со своите хомоеротични цртежи за тоа Западот да ја открие и прифати темата за хомосексуалноста. И ако во 1950-тите и 1960-тите во Соединетите Американски Држави лошо гледаа со нивните дела, тие сега се составен дел од уметничките колекции во Европа и САД.