Зошто многу деца и внуци ги занемаруваат своите родители во староста? Одговорот се крие во една реченица од Лав Толстој

Многумина прашуваат зошто во староста толку многу ни се потребни децата и внуците, а одговорот се крие во една реченица на Лав Толстој.

„Сите среќни семејства си личат едни на други, секое несреќно семејство е несреќно на свој начин“, рекол Лав Толстој во едно од неговите најголеми дела, Ана Каранина.

Една од најголемите несреќи што може да го снајде родител во староста е детето да му го сврти грбот. Многумина потоа се прашуваат каде згрешиле и како не успеале да го воспитаат своето дете, и го нема да им даде чаша вода.

Ако десет луѓе ви го свртат грбот поради некоја причина, треба малку да размислите и да се запрашате што е проблемот. Можеби не е до тие луѓе, можеби е до вас. Можеби вашето однесување ги тера овие луѓе да ви го свртат грбот.

Лав Толстој има краток, но мудар цитат кој може да ви помогне да ја избегнете оваа ситуација - „Не можам да имам се што сакам. Но можам да сакам сè што имам!".

Секој родител треба да му пружи на своето дете љубов, без разлика каква е таа, бидејќи на крајот на денот – тоа е ваш „производ“, суштество кое вие ​​самите сте го создале на свој начин. Според тоа, ние самите сме одговорни за детските постапки, кои се последниот чекор на образованието.

Децата генерално усвојуваат модел на однесување од нивните родители, а родителите треба да се обидат да му покажат на детето како да се однесува со нивниот пример.

Фото: Freepik.com
Извор:Stil.kurir.rs