,

Не ги потценувајте сигналите на вашето тело-како да го препознаеме дијабетесот?

Дијабетесот е состојба на болест која се карактеризира со зголемено ниво на гликоза (шеќер во крвта) во телото, што се должи на ослабен одговор на клетките на инсулин или недоволно производство во телото. Дијабетесот има многу видови, но најчести се три типа: - Тип Еден - Неспособноста на телото да произведува инсулин - тип два - неспособност на клетките да одговорат на инсулин, често комбинирани со пониски нивоа на производство на хормони - гестациски дијабет - кој се јавува во текот на бременоста.   Во однос на тип два дијабетес, начинот на живеење и наследниот товар е од голема важност и може да влијае на развојот на болеста. Најчесто оваа болест се јавува кај луѓе со прекумерна тежина и над 30 години, но исклучоците се ретки. И како што вашите навики можат да влијаат на вашето здравје, важно е да се внимава на некои од следните синдроми кои можат да бидат алармантни дека сте изложени на ризик да имате дијабетес тип два. Прекумерна тежина Ако вие или член на вашето семејство имате прекумерна тежина, добра идеја е да направите тест за дијабетес. Тоа не е задолжително неколку килограми погоре што значи дека имате проблем, но превенцијата е подобра отколку да се игнорира проблемот. Често мокрење Кога ќе се надмине прагот на гликоза во бубрезите, шеќерот во крвта започнува да се излачува во урината, со што значително се зголемува количеството на вода и предизвикува почесто мокрење. Никогаш не ги потценувајте сигналите што ги дава вашето тело. Грижете се за вашето здравје и запомнете дека превентивните прегледи се препорачуваат пред целосно занемарување на здравјето и изложеност на организмот под закана од развој на разни болести.  
Фото:  sxc.hu