17 мудри мисли на Патријархот Павле: Сè ќе помине, но душата, „чистиот“ образ и она што е добро ќе остане за секогаш

Не е важно кој од каде доаѓа, туку во што прераснува, рече патријархот Павле

Патријархот Павле влезе во историјата на српските патријарси како еден од најскромните и најнеконвенционалните великодостојници кој направил многу за православието. Поради неговата скромност и вистинитост, многумина го сметаа за светец што оди.

Неговите зборови, дела и мудри пораки ќе останат врежани во многу срца како бесценет подарок. Еве дел од нив:

1.  Да се ​​чуваме од нелуѓе, но да бидеме уште повнимателни да не станеме и нелуѓе.

2.  Заштитете ги вашите непријатели и молете се за нив затоа што тие не знаат што прават.

3.  Не е важно кој од каде доаѓа, туку во што прераснува.

4.  Сè ќе помине, но душата, „чистиот“ образ и она што е добро, останува засекогаш.

5.  Љубовта е највисоката доблест. Сè што човек споделува со другите се намалува, освен љубовта. Колку повеќе давате, толку повеќе имате.

6.  Никогаш да не заборавиме дека злото е секогаш краткотрајно и само навидум успешно и брилијантно. Затоа ништо, особено не животот, не треба да се заснова на зло, лукавство, измама.

7.  Не се браниме од туѓото зло, со злото во нас.

8.  Кога ќе се роди човек, цел свет се радува, но само тој плаче. Но, тој треба да живее така што, кога ќе умре, целиот свет да плаче, а само тој да се радува.

9.  Си велам себеси и на другите: Може да ме понижи кој сака, но нема никој на овој свет што може да ме понижи, освен еден, а тоа сум јас. Кога човек го знае ова, тој има стабилност.

10.  Нема човек без грев, ниту без добро дело.

11.  Мудроста без добрина се претвора во зло, а добрината без мудрост се претвора во глупост.

12.  Бог не направи луѓе и бара од нас да бидеме луѓе. Нема такви времиња во кои не би можеле и не би биле должни да бидеме.

13.  Вистинската љубов е само кога љубовта не го бара своето. Кога сакаш некого без никаква логика. Тоа е вистинска слобода.

14.  Ние сме должни и во најтешката ситуација да се однесуваме како луѓе и нема таков интерес, ни национален, ни индивидуален, што може да биде изговор да се однесуваме нечовечки.

15.  Ако бидеме потолерантни, тогаш ќе можеме да го разбереме гледиштето на другиот. Не да го усвоиме ако не е добро, туку да го разбереме, а тоа ќе спречи да дојде до омраза која не „јаде“и разделува.

16.  Кога сите ние како луѓе би имале јасен принцип дека „правењето зло нема да ни донесе добро“, животот би ни бил многу посреќен.

17.  Не е важно кој од каде доаѓа, туку во што прераснува.