Научници се чекор поблиску до лек за Алцхајмерова и Паркинсонова болест со помош на талог од кафе

Талогот од кафе може да се користи во нов третман за Алцхајмерова и Паркинсонова болест, покажува студија.

Јаглеродните квантни точки базирани на кофеинска киселина, кои се направени од отпад од кафе, покажаа ветувачки резултати во третманот на невродегенеративни нарушувања.

Американските истражувачи открија дека евтините лекови помагаат во заштитата од ефектите на Паркинсоновата болест во експериментите со епрувета кога болеста била предизвикана од пестицид наречен паракват.

Тие се надеваат дека третманот може да се искористи за да им се помогне на луѓето во раните фази на деменција, како и да се спречи понатамошното напредување на болеста.

Водечкиот автор Џиотиш Кумар, од Универзитетот во Тексас во Ел Пасо, рече:

„CACKDs имаат потенцијал да бидат трансформативни во третманот на невродегенеративни нарушувања. Тоа е затоа што ниту еден од тековните третмани не ја лекува болеста, тие само помагаат да се контролираат симптомите. Нашата цел е да најдеме лек со решавање на атомската и молекуларната основа што ја поттикнува овие услови“.

Околу 944.000 Британци моментално живеат со деменција, а експертите предвидуваат дека тој број ќе надмине еден милион до крајот на деценијата.

Алцхајмеровата болест е најчеста форма на болеста и се смета дека е предизвикана од акумулација на протеини во мозокот, вклучувајќи тау и амилоид.

Фото: unsplash
Извор: www.b92.net