Порака на Моханџи до светот за глобалната здравствена криза и насилството во светот

Моханџи нè повикува на одговорност и итно дејствување

Еден вирус го фрли целото човештво на колена. Мислам дека ова е првпат да се соочиме со ваква ситуација. Не мислам дека некогаш имало епидемија во оваа големина во познатата историја. Без разлика дали однесе помалку или повеќе животи, како и ужасите од минатото, паниката зафати 7,5 милијарди човечки суштества на овој или друг начин. Најдрастична последица од која страдаме е економскиот колапс затоа што овој вирус негативно влијае на економијата на секоја земја во светот.

Време е да размислиме. Вирусот го фрли целото човештво на колена. Вирусот всушност го диктира целото наше постоење во моментов. Дури и со сите технолошки достигнувања, со целата моќ, високи нивоа на свесност и научен развој, сè уште не можеме да се бориме против вирусот. Има толку многу фактори што не потсетуваат колку сме немоќни.

Ова е јасен знак за нашата немоќност. Многу луѓе ме прашуваат за мантри што може да бидат од корист во овој период. Мантрите дефинитивно помагаат. Тоа се вибрации на фреквенциите. Како што ја зголемувате фреквенцијата, станувате поотпорни. И една од мантравите што прво ми паѓа на памет е мантра Гајатри што секој го знае. Пеењето тоа ќе ви помогне многу со себе и со околината. Ова е долго време пробано и докажано.

Мантарата помагаат, и дистанцирање од ситуацијата помага. Дури и денес, самото општество треба да го редефинира своето постоење. Сите овие години, водевме прилично бесчувствителен, несвесно бесчувствителен живот. Не се грижевме за ништо околу нас. Не се грижевме за екологијата; ние навистина не се грижевме за околината во која живееме. Постојано се жалевме и многу разговаравме за правата, занемарувајќи ги одговорностите. Значи, сега е време овој вирус да нè доведе до одредена свест, да не наведе да поставуваме одредени прашања во нашите животи.

Што навистина правиме? Што планираме? Дали сме ова ние? Многу е важно да се дефинира човештвото; дефинирајте го човечкиот род; дефинирајте го нашето постоење многу повеќе во овој контекст и во ова време. Една од главните работи за кои можеме да разговараме овде е колку се посветивме на екологијата и животната средина. Ние слепо ги следивме нашите сопствени вкусови, желби, барања, свои задоволства. Во ниеден момент не размислувавме како тоа ќе влијае на светот околу нас.

Одиме на лов, убивајќи животни кои сакаат да живеат. Убиваме различни суштества за задоволство, за нашите сензуални задоволства. Злоупотребивме и осакатувавме толку многу суштества. Сега е време да платиме за тоа. Ова е знак дека е време да се наплати, природата ни покажува кој навистина е на главен. Овој вирус нè вознемирува, ги нарушува нашите животи, нашите секојдневни активности, дури и нашата економија. Тоа влијае на нас на секое ниво. Но, ако го погледнете светот од друг агол, човечките суштества се всушност најлошиот вирус на светот досега, затоа што ние го вознемиривме секој аспект на оваа планета - земја, вода и небо. Ние го загадувавме секој простор. Направивме толку многу штети на овој свет.

Сега е вистинското време да размислиме за тоа. Ние извлекуваме нафта од матката на Земјата, додека природата веќе ни даде три извори на енергија - сончева светлина, вода и воздух. Извори на чиста енергија. Наместо тоа, ние избираме да извлечеме масло/нафта од Земјата, кое треба да ја подмачкува Земјата и да ја одржува во рамнотежа. Денес се соочуваме со многу повеќе природни катастрофи; многу повеќе земјотреси, ние сме сведоци на многу работи што укажуваат на нестабилност на Земјата. Кога Земјата е нестабилна, и ние сме нестабилни. Тоа е под еден. Под два, заради овој нечувствителен животен стил, Земјата се загреваше - „глобалното затоплување“. И нè удира и нè удира секој момент. Мразот се топи. Ни ја одзема водата за пиење, нашите извори на чиста вода. Гледаме како нивото на водата се крева и како ќе ги избрише островите. И тоа е повторно уништување на животот. Гледаме цунами убиваат многу луѓе и влијаат врз нивните животи. Сè на сè, природата ни враќа назад за сè. Природата ни возвраќа заради нашата нечувствителност.

Сведоци сме на многу шумски пожари. Повеќето од нив наводно биле резултат на човечкиот фактор. Имаме запалени шуми и милијарди животи се изгубени; уништени се огромни простори. Во последните сто години се случи толку многу уништување. Во меѓувреме, технологијата се развиваше. Живееме во ерата на интернетот. Видовме различни димензии на технологија, технолошка експертиза и технолошки развој. Сето ова е за сите пофалби. Сето тоа е неверојатно. Светот се поврза. Но, дали сме пораснале во свеста? Дали навистина ја искористивме таа свест за да искажеме љубезност и сочувство кон целиот свет? Апсолутно не!

Продолжуваме да се бориме за алчноста. Живееме за профит; работиме само за профит. Не ни е грижа дали нашата работа предизвикува оштетување на животната средина. Толку сме бесчувствителни. Загрозивме толку многу работи за пари, за профит. Кога го загрозуваме човештвото, ја губиме хуманоста. Каде и да се најдеме, се однесувавме како вирус. Ние зборуваме премногу за религијата, но не зборуваме за човештвото. Човештвото е всушност најважната религија. Ние сме еден вид. Треба да зборуваме за себеси како еден вид; треба да зборуваме за себеси во рамките на она што го правиме за оваа Земја; што можеме да сториме за овој свет? Не - што можеме да земеме од неa.


Ние секогаш зборуваме за права. Но, сега е време да разговараме за одговорностите. Ова е момент да размислиме колку луѓе ќе умрат од овој вирус. Како што знаеме, погодени се многу држави. Забраните за патувања се воведуваат. Комуникациските канали се загрозени. Патувањата помеѓу државите веќе не се одвиваат непречено. Комерцијалниот транспорт е во опасност. Затоа, гледаме дека сето ова влијае на секое ниво на постоење. Болниците се пренатрупани. Лековите не се соодветни, или не секој лек е соодветен. Сè уште верувам дека само природните лекови ќе бидат соодветни за овој вид на вирус. Но, дали имаме природа од која да ги добиеме овие лекови? Ова е друго прашање. Затоа што ја направивме нашата планета толку неплодна што не може да ни даде ништо повеќе. Ние ја користевме планетата многу себично.

Стигнавме до фаза каде повеќе не разговараме со луѓето. Ги гледаме луѓето како профитни центри, профитниот потенцијал или извор на профит. Ние не гледаме луѓе, не гледаме животни, не гледаме птици, не гледаме никој и не гледаме ништо. Се претворивме во острови. И, одеднаш, сфаќаме дека вирусот нè фрли на колена, дека целиот свет е на колена. Вирусот нè уништи. Ова е сега како Трета светска војна. Не војна меѓу државите, туку помеѓу природата и човекот. Ова не е крај. Немој да мислиш дека сето тоа завршува овде. Кога ќе се справиме со овој вирус, луѓето ќе се вратат на својот стар начин на живот. Тогаш ќе создадеме повторно; колективната свест ќе создаде вакви настани. Ние гледаме во освојување на Земјата. Не можеме да ја победиме Земјата. Земјата нè освојува.

Ниту едно човечко суштество не ја освоило Земјата; тоа беше само илузија. Луѓето рекоа: „Со богатство и материјална сопственост, купуваме имот и заштедуваме многу.“ Но, колку далеку? До нашата смрт, до нашето заминување до гробот. Тоа е тоа Ништо не можеме да земеме од овде. Единствените работи што можеме да ги имаме за време на нашето постоење на Земјата се искуствата што ги добиваме. Целото искуство преку нашите пет сетила - очи, уши, нос, уста и кожа, како и преку процесори. Чувствата се обработуваат во умот, информациите ги обработува нашиот интелект, а елементите кои го поддржуваат нашето постоење се обработуваат преку егото. Тоа е сè што имаме. Затоа, имаме пет сетила и три процесори. На кратко - имаме искуство. Некои го нарекуваат добри искуства, некои ги нарекуваат лоши искуства. Тоа е сè што имаме. Тоа е животот. Во овој живот, колку штета правиме на светот околу нас, им штети на луѓето и ѝ штети на природата? Наштетивме на сè. Срушивме сè. И сега се жалиме. Што правиме сега?

Време е да се преиспитаме. Време е за реорганизација на човештвото, за ревизија на човековото постоење на Земјата. Сега е моментот. Повеќе не можеме да бидеме острови. Повеќе не можеме да бидеме изолирани. Мора да постапиме одговорно. Според весникот, местото во Кина каде сè започнало е пазар каде се продавале диви животни. Тие треба да бидат надвор во дивината, зошто тие беа на пазарот? Исто така, колку убиства сè уште се одвиваат? Ловот на животински свет се случува. Земји како Африка нудат свои диви животни за лов, за пари. Не им е грижа. Луѓето не се грижат. Зошто убиваме за свое задоволство? Зарем тоа не е неприродно? Не е нормално да се убие битие, да се земе нешто од битие кое сака да живее. Неприродно е човечките суштества да размислуваат на овој начин.

Ние треба да го редефинираме нашето постоење; мора да живееме врз основа на растенија; треба да ја прифатиме околината. Не треба да користиме никакви елементи (како што е ѓубриво) што ќе и наштетат или ќе ја загадат Земјата или нејзините суштества. Треба да ги отстраниме целосно. Тоа треба да го направи животот почист, полесен и подобар. Секој вид треба да го гледаме како дел од оваа Земја, како дел од нас, како дел од соживотот. Сите видови имаат исти права на Земјата, иста вредност на Земјата. Не можеме да кажеме дека сме супериорни и изолирани од инстинктите затоа што имаме интелигенција и можност да се замислиме. Ние не сме супериорни. Кога ќе знаеме дека сме супериорни? Кога придонесуваме за нашето опкружување, кога не ја загадуваме Земјата, кога не манипулираме или уништуваме Земја или живот. Ако не сториме нешто од тоа, тогаш можеме да кажеме дека сме напреден вид.

Неодамна, шумските пожари уништија милијарди суштества минатата година. Уништено е многу флора и фауна. Ако се испровоцира од човекот, нема милост или прошка. Затоа што си направивме сопствен гробишта, си го ископавме гробот и сега не можеме да се пожалиме. Кога природата кажува кој е надлежен, сè што можеме да направиме е да седиме, да набудуваме и да се молиме. Но, на кого треба да се молиме? Треба да се молиме за нас самите, да бидеме рационални, разумни, љубезни, сочувствителни, да бидеме човечки суштества. Човештвото е нешто најголемо што можеме да го покажеме за време на човечкото постоење. Тоа е сè што треба да направиме.

Значи, овој вирус е дефинитивно предупредување за нас, за нашите видови како целина. Отфрлете ги сите поделби меѓу нас; каста, состојба, култура и боја на кожа. За вирусот, тие никогаш не биле важни. Тој не знаеше за границите. Тој не ја погледна границата, ги загрози сите. Навистина е момент да се размислува и да се дејствува. Ако не, ако не станеме едно глобално семејство, еден вид - човечкиот вид - надвор од каста, држава, култура и религија, ако не се грижиме едни за други, со истата љубов како што се грижиме за нашите деца, немаме иднина. Важно е да го знаеме тоа.

Ви посакувам добро здравје. Ви посакувам стабилност и високо ниво на свесност. Ве молиме, споделете ја оваа порака со светот. Кажете им на луѓето дека е време да се соединат и да се соберат. Уште еднаш ви посакувам добро здравје.

Моханџи


Извор и фото: mohanji.rs

Мудри мисли од познати умови за животот и среќата