5 години се бореше со болеста од која почина: Ова се последните зборови на познатиот актер

Актерот Кенет Мичел, почина по петгодишна борба со амиотрофична латерална склероза.  „Поврзи се. Време. Љубов“. Овие зборови беа неговата прва, но и последна објава.

„Connect“ е всушност насловот на неговата песна во која тој објаснува како сака да биде закопан под дрво за да може така да живее неговата енергија. Актерот зад себе ја остави сопругата Сузан Меј Прат и нивните две деца. Ѕвездата и актерот на Марвел што ги видовте во „Ѕвездени патеки: Откритие“ водеше херојска борба, која за жал заврши трагично.

Долгогодишниот партнер на Сандра Булок, Брајан Рендал, кој почина пред неколку месеци, на 57-годишна возраст,  боледувал од истата болест со која се борел. Амиотрофичната латерална склероза или Лу Гериговата болест е невродегенеративно заболување на моторните неврони. Причината за болеста е непозната, но се верува дека генетиката има одредено влијание.

АЛС влијае на горните и долните моторни неврони. Текот на болеста обично изгледа вака, во почетокот се јавува дегенерација на долните моторни неврони во нозете. Тоа е прогресивна болест која на крајот доведува до парализа.

Тоа е неизлечива болест, но одредени лекови и други видови терапија можат да ги ублажат симптомите и да го продолжат животот, во некои случаи и до 10 или повеќе години. Кога станува збор за влијанието на генетиката, во пет до 10 проценти од случаите болеста се јавува во семејства. Статистиката вели - 1,6 пациенти на 100.000 луѓе годишно. Ризикот од развој на болеста се зголемува по 40-тата година од животот. Потврдени фактори на ризик за АЛС се токму возраста и семејната историја. Постојат индикации дека и пушењето може да ја предизвика оваа болест.

Фото:screenshot