5000 евра за секое родено дете: Како во Србија се стимулира наталитетот

„Мојот предлог е да се зголемат еднократните примања за секое родено дете, на 5.000 евра по дете, како и да се задржат и подобрат другите права. 
Ќе донесеме такви мерки што финансиски ќе ја поттикнуваат стимулацијата на наталитетот, како и зголемување на возрасната граница за ин витро оплодување на 42 и повеќе години“

Ова го објави претседателот на Србија, Александар Вучиќ, и тој изјави дека државата ќе стори сè што е можно за да ги стимулира луѓето да имаат повеќе деца.

Вучиќ рече дека добил предлози од ресорниот министер Ратко Дмитровиќ за измени во законот што ќе им помогне на бремените жени и родилките и ќе обезбеди поголеми примања за новороденчињата.

- Не може сè да се стори со пари за да се зголеми наталитетот, но во помалите заедници тоа ќе значи многу - оцени претседателот на Србија.

- Стапката на наталитет е обратно пропорционална со животниот стандард, но без деца нема иднина - рече Претседателот Вучиќ и најави нова рунда финансиска помош за сите граѓани, а особено за пензионерите.

Така, сите полнолетни граѓани на Србија, 5,7 милиони од нив, покрај веќе најавените 30 евра во ноември, во декември ќе добијат и 20 евра. Покрај оваа сума, пензионерите ќе добијат дополнителни 50 евра во септември.

- Ана Брнабиќ, Синиша Мали и јас имавме состанок и донесовме одлука да им дадеме на граѓаните уште 20 евра во декември. Значи, во тие четири месеци од септември до декември, пензионерите ќе добијат 100 евра од државата, а сите други граѓани што аплицирале, а ние ќе им дадеме можности и дополнителни апликации за овие 20 евра во декември, ќе добијат вкупно 50 евра - рече Вучиќ за вкупните износи што државата ќе им ги даде на граѓаните на Србија.

Патем, претседателот на Србија истакна дека здравствената заштита е значително подобрена, како и дека платите на лекарите и техничарите и медицинските сестри сега се зголемени повеќе од двојно во споредба со 2010 година.

- Техничар во ковид-зоната има плата од 79 000 динари, а медицинска сестра повеќе од лекар специјалист во 2011 година, додека лекарите специјалисти денес имаат до 134 000 динари - изјави Вучиќ.

Тој потсети дека се издвојуваат многу пари за вакцини, набавка на најдобри лекови за ковид, дека сите се примени во болници...

- Србија е успешна земја и ќе биде меѓу првите според стапката на раст во Европа. Тоа ќе донесе зголемување на платите и пензиите, а следната година се подготвува изненадување за пензионерите - рече претседателот.

Вучиќ, говорејќи за лекување на деца од ретки болести во странство, изјави дека годишно се издвојуваат околу три милијарди евра за здравствена заштита, како и дека износот за лекување на деца е множен.

- Помеѓу 2008 и 2012 година, 420 деца беа испратени во странство, а од 2013 до 2020 година - 4.567 деца, што е шест пати повеќе и значи многу пари - рече тој.

извор:novosti.rs

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2020 година, во Република Северна Македонија се родени вкупно 19 167 деца, од кои живородени се 19 031, а 136 се мртвородени деца. Бројот на живородените деца во 2020 година, во споредба со минатата година, е намален за 4.1 %. Во структурата според пол, кај живородените деца машките имаат поголемо учество, и тоа 51.5%, односно на 100 живородени женски деца 106.1 се машки.

Според месецот на раѓање, најголем број раѓања, 1835, се регистрирани во месец јули.

Според возраста на мајката, најголемо учество од 33.6 % имаат живородените деца од мајки на возраст од 25 до 29 години.

Просечната возраст на мајката при вкупниот број раѓања изнесува 29.1 години, а 27.5 години кај првите раѓања.

Генерациската година на раѓање на мајката која се појавува како најфреквентна при раѓањето на детето е 1991 година.

Во 2020 година се регистрирани 19 живородени деца од мајки на возраст под 15 години.

Бројот на вонбрачните живородени деца изнесува 2 466 деца или 13.0 % од вкупниот број на живородените деца се вонбрачни.