8 магични фрази што ќе направат чуда со вашето дете

Силата на зборовите е напишана уште во античко време. Психолозите зборуваат и за значењето на зборовите во животот на човекот. Еден збор може да нè убие и да не инспирира за нови достигнувања.

Најмногу подложни на зборови се децата. За нив, она што го кажаа мама и тато е вистина и тоа е несомнено. Затоа, родителите треба да бидат крајно внимателни во она што им го кажуваат на своите наследници ако не сакаат да бидат повредени.

Во текот на денот можеби нема да имате доволно време да му кажете на вашето дете неколку љубезни зборови. Сепак, пред спиење, не заборавајте да создадете традиција да повторувате неколку магични фрази за него, така што тоа ќе може да ја почувствува вашата љубов.

Еве што треба да му кажете на вашето дете пред да заспие за да расте здраво и среќно:


Ако би можела да изберам, би те избрала повторно тебе

Фраза како оваа ќе му помогне на вашето дете да се чувствува значајно. Иако неговото однесување не е секогаш совршено, тоа ви останува најважната личност на светот.


Те сакам!

Им го кажуваме тоа на луѓето што ги сакаме. И ние навистина ги сакаме нашите деца само затоа што се нашидеца. Но многу посреќно и здраво ќе биде вашето дете ако му кажувате дека го сакате.


Ти си неверојатно дете

И тогаш можете да објасните зошто. Оваа фраза ви помага да ги најдете добрите карактеристики на вашето дете.


Прости ми

Многу родители не знаат како да им се извинуваат на своите деца. Барањето прошка не е слабост, туку спротивно. Само силните родители можат да ги признаат своите грешки.


Верувам во тебе

Без да знаете детето дека неговите родители веруваат во него, ќе биде тешко за него да се справи во светот во кој живееме.

Запомнете да го потсетувате вашето дете секој ден дека верувате во него/неа.


Драго ми е што те имам во животот

Постојаните поуки што децата ги добиваат од нивните родители ги прават да се чувствуваат непотребни. Затоа, не е лошо да се потсети на малиот човек од време на време дека сте крајно среќни што го имате во вашиот живот.


Никој не е совршен

Оваа фраза е исклучително корисна за деца кои не се самоуверени. Децата треба да знаат дека секој има право да направи грешка и  да ја поправи!


Ти благодарам

Многу е важно да му се заблагодарите на вашето дете пред спиење за сите одлични работи што ги направил во текот на денот. Твоите зборови ќе го научат да се цени и самиот себе и луѓето околу него.