Ако сакате вашето дете да ве гледа како пријател: Не правете ги овие 5 работи за ништо на светот

Честопати, кога го воспитуваме своето дете, правиме грешки што можат да го оддалечат од нас во иднина. Се обидуваме да бидеме добри родители и сметаме дека методите што ги користиме се правилни. Сакаме да воспитаме пристојна личност и да ги насочиме сите наши напори во оваа насока, но често забораваме дека, иако е мало, детето е личност и мора да ги исполниме неговите желби.

Ако сакате вашето дете да ве гледа како пријател: Не правете ги овие 5 работи за ништо на светот:

Мајка која се стреми кон почит

Тој мора да ме почитува - ова е мислењето на мајката, која на секој начин сака нејзиното дете да ја почитува. Применува разни казни, постојано чита лекции на правилно однесување на детето кон родителите, па дури и понижува.

Проблемот е што за мало дете, мама и тато се целиот свет и сè што прават возрасните е правилно. Но, кога тој поглед исчезнува со текот на годините, не се обвинува детето туку мајката. Треба да размисли каде тргнала наопаку и во кој се распаднала врската.

Мајка се обидува да „воспита личност“

Многу мајки ги насочуваат сите свои напори да направат личност како дете. Мајка која се придржува кон неа смета дека е „сè уште рано“ за него „ако не му објаснам каква личност ќе стане“, „но кога ќе порасне…“.

Кога такво дете ќе порасне, тој ќе биде навреден од неговата мајка затоа што не му дозволила „да живее“. Бидејќи таа никогаш не го зела предвид неговото мислење и желбите. Детето е исто така личност. И тој почнува да живее од моментот кога се родило. Ако не се однесувате кон него како што правите, не ги почитувајте неговите ставови или ги слушате неговите желби, веројатно ќе ја уништите вашата врска за цел живот и ќе го натерате да ве мрази.

Мајка која е несреќна

Таквата мајка не престанува да се жали на животот. Никогаш не е добро. Таа се разведе од својот сопруг многу одамна и не можеше да ја најде среќата. Целиот свој живот го посвети на воспитувањето на своето дете. Мислите ли дека нејзиното дете ќе рече „благодарам“? Во никој случај. Тоа ја мрази заради неговото несреќно детство, во кое секогаш се чувствуваше виновно за сите проблеми на нејзината мајка.

Мајка која сама решава сè

На таквата мајка, детето секогаш поставува прашања како што се: „Мамо, може ли денес да не ставам шминка бидејќи е многу топло?“, „Мамо, може ли да си играм со момчињата?“ ... И тука мајката, или повеќе тоа е божицата која се симнува од небото, нарачува нешто и започнува да набудува како настапува нејзиниот наследник.

И, таа дури и не се сомнева дека нејзиното дете е полноправно член на семејството и исто така има права и желби. Децата на таквите мајки растат незадоволни и навредени и во животот и кај сите околу нив.

Мајка која контролира сè

Таа се стреми да биде добра мајка, дури и идеална. Со тоа целата облека е измазнета и средена во боја. Таа ги знае имињата и адресите на сите нејзини пријатели, а на училишните состаноци, таа е избрана за раководител на советот на родители.

Таквата мајка тајно го прегледува профилот на фејсбук на своето дете затоа што ги знае неговите лозинки и кодот за отклучување на неговиот мобилен телефон.