Ако своето дете го научите на ова, бидете сигурни дека сте создале среќен човек

Научете ги децата да бидат среќни. Направете го тоа, не само со зборови, туку и со личен пример…

Научете ги вашите деца дека среќата не значи да имаат: соба, место, било што било... Научете ги децата дека Вистинската среќа е во нив самите. Научете ги дека сами себе си се доволни.

Научете ги вашите деца дека неуспехот е само фикција ... Дека секој обид е успех и дека секое достигнување води до победа и дека малата победа не е ништо помалку чесна од големата победа.

Научете ги вашите деца дека се поврзани со вас во животот, дека се едно со сите луѓе и дека никогаш не се одделени од Бога.

Научете ги вашите деца да ценат што  живеат во време на неверојатно изобилство ... Нека бидат благодарни што живеат во земја со умерена клима, без торнада, без цунамија, вулкани и разорни земјотреси.

Научете го вашето дете да знае дека на овој свет има доволно за секого и дека треба да се подели на „еднакви делови“.

Научете ги своите деца дека можат да добијат што сакаат, освен ако не е достојно или неизводливо.

… Дека тие не мора да се натпреваруваат со другите за нешто и дека Божјиот благослов важи за секого.

Научете го вашето дете дека не мора секогаш да биде во право и дека секогаш е убаво во Божји очи.

Научете ги децата дека последиците и казнувањето не се исти и дека Бог не суди никому.

Научете ги вашите деца дека љубовта е најголемиот подарок што можат да му го дадат на овој свет.

Научете ги вашите деца дека да се биде посебен не значи да се биде подобар и едноставно да се биде различен.

И за крај: научете се дека сè што правите сега ќе влијае на вашите деца.

И, како живеете сега - тие ќе живеат така утре, бидејќи јаболкото никогаш не паѓа далеку од дрвото.

(Автор: Нил Доналд Волш, превод Stil.kurir.rs)