АРТ ХАБ: Прва изложба на Glass Art во Македонија на која што ќе бидат презентирани над 30 скулптури изработени од мурано стакло како и предмети од применета уметност и моден дизајн

Уметничкиот центар АРТ ХАБ има особена чест и задоволство да биде поканет на отворањето на самостојната изложба на ликовната уметница Марта Поп Антоска Башевска. Изложбата ќе биде отворена на 8 јуни 2023 година. (четврток) во Уметничкиот центар АРТ ХАБ во Скопје, ГТЦ, 2 кат, соба 306, со почеток во 20 ч.

Ова е прва изложба на Glass Art во Македонија, на која ќе бидат претставени повеќе од 30 скулптури изработени од Мурано стакло, како и предмети од применета уметност и модерен дизајн.

Како што напиша во текстот за каталогот на историчари на уметност Маја Чанкуловска:

„Скулптурите и сликите-објектите на Марта Поп Антоска Башевска не само што го усовршуваат човечкиот животен простор, туку и го дефинираат преку нивниот изглед, што е еден од основните принципи на уметноста. Во исто време, вистинските стаклени скулптури, направени според принципот на топење на стакло, се доживуваат како синтеза на скулптура и сликарство.

Чувствувајќи ги сите деликатни карактеристики на материјалот и почитувајќи ги сложените принципи на фузија на стаклото, односно процесот на неговото топење, делата на Марта Поп Антоска Башевска (една од ретките уметници меѓу нас која никогаш не била посветена на изработка на дела во стакло) потисни ги границите.на овој тврд и кревок материјал. Со оваа фузија се постигнува ефект врз органската материјалност, самите форми сугерираат брановидност и флуидност и создаваат сопствен пат кој се шири хоризонтално и вертикално. Секоја форма нуди посебен и сложен уметнички приказ исполнет со мноштво бои, пигменти и макотрпно претставени детали во некои сложени и други поедноставени композициски единици. Уметноста во овој приказ е реализирана преку ненаметливото референтно знаење од кубизмот со имплицирана нагласена линеарност и плошност и секако префинетоста на виенската сецесија, односно симболичното боење на Климт, разиграноста на површините и неговите елементи, особено златните листови.

Асоцијативноста во сложените стаклени скулптури на Марта Поп од Антоска Башевска се движи во неколку насоки, па низ одмерените, лиснати, крупен и ситни фрагменти од моменти слични на ѕвездената прашина откриваме (под)воден, космички и/или растителен свет. (и бескрајни надреални комбинации на сите овие светови!). Скулптурите, создадени во последните пет години, како и најновите мозаици и слики, се израз на посветениот процес на производство преку постојано експериментирање со материјали, форми и бои, што резултира со фантастични безгранични светови кои авторот никогаш не се отвори“.

Изложбата ќе ја отвори историчарката на уметност Маја Чанкуловска.

За сите љубители на уметноста, изложбата ќе биде отворена до 28 јуни 2023 година.


*Пр објава