Безбедно ли е: Дали да ги носиме децата на базен во време на пандемија на коронавирус?

Прашање што не мачи сите овие денови

Летото започна, а тропските температури нè мотивираат да се разладиме и да ја олесниме неподносливата топлина за себе и за нашите деца. Сепак, како резултат на сегашната епидемиолошка состојба, постои дилема дали треба да се капеме во јавни бањи за време на пандемијата на коронавирус.


Коронот вирус не се шири во вода
Во моментов нема докази дека корона вирусот може да ги зарази луѓето преку вода. Ова важи и за базени, но и за природни области за капење, како што се море или езера.

Сепак, она што е директна опасност е гужвата на плажите. Имено, познато е дека голем број луѓе се собираат на базени или јавни плажи за време на жешките летни денови. Блискиот контакт со луѓето го зголемува ризикот од инфекција и не се препорачува да останете во вода или надвор од водата ако не можете да задржите растојание од 2 метри.
Значи, водата не е проблем кога станува збор за корона вирусот, проблем се луѓето што се до вас додека се бањаат.


Хигиенските услови се многу важни
Ако одите на базен, или на некоја од јавните плажи на реките или езерата, бидете сигурни дека надлежните органи спроведуваат дополнителни мерки за превенција. Со еден повик, или преку Интернет, можете да откриете дали е ограничен бројот на луѓе кои престојуваат на базен, како и дали има обележани места за крпи и столчиња или лежалките кои се на безбедно растојание. Исто така, треба да се провери дали областа за капење ги спроведува засилените хигиенски мерки наметнати од сегашната епидемиолошка состојба.Мерки за превенција за одење на плажа:
*Посетете ја плажата во близина на вашиот дом (патот е дополнителен ризик поради зголемениот број контакти, подолг патување значи повеќе контакти)
*Проверете на плажата дали ги почитуваат мерките за физичко растојание
*Кога останувате во и надвор од водата, бидете оддалечени најмалку 2метри од другите посетители
*Дајте им на децата основни упатства на однесување на плажа или на базен.


Извор: Stil.kurir.rs

Слободно пливајте во езеро, Ковид-19 не се пренесува преку вода - но на плажа да не се доближувате до непознати