Дали сакате да бидете добра мајка? Заборавете на сè што сте слушнале досега

Секоја мајка го сака најдобро за своето дете и едно прашање не дава мир од утро до вечер: Дали правилно го одгледувам своето дете?

Во потрага по одговорот, многу мајки се консултираат со други родители, гледаат емисии, неуморно читаат различни книги ... За жал, не сите овие активности можат да дадат недвосмислен одговор на ова важно прашање.

Денес, не постои унифициран систем на образование, како што беа методите на Бенџамин Спак, некогаш. Спротивно на тоа, има многу други кои се спротивставуваат. Не е изненадувачки, родителите се чувствуваат несигурни. Како да станете добра мајка тогаш?

Болната вистина

"Вие сте лоша мајка!" е едно од најнепријатните обвинувања што една жена може да го слушне. За жал, другите често прават да се чувствувате така. Многу членови од постарата генерација не ја пропуштаат шансата да ја критикуваат младата мајка дека не водела доволно грижа или дека не била одговорна. Или дека таа премногу го гали своето дете.

Зошто се случува ова?

Главната причина лежи во вознемиреноста што ја чувствувате за вашето дете и неизвесноста дали постапувате правилно. Важно е да ги поддржувате вашите одлуки.

Некои родители се обидуваат да се убедат себеси дека методите за родителство се најдобри. И тие реагираат болно на какво било несогласување. Патем, токму поради оваа причина бабите се навредени кога младите мајки одбиваат да ги следат нивните совети. Тие сметаат дека ова одбивање е критика за нивните воспитни методи.

Ниту една мајка не треба да се срами од одлуките што ги донесува. Постојат многу начини да се биде добар родител, и секој го избира оној кој е најдобар за детето.


Идеален метод не постои!


Како да бидете сигурни дека сте добра мајка? Како што веќе споменавме, не постои единствен точен начин за едукација. Но, можете да изберете метод што работи најдобро за вас, кој ги зема предвид карактеристиките на вашето дете и семејните вредности.

Запишете на парче хартија што мислите и што не треба да прави добра мајка. Ако го одгледувате своето дете со вашиот сопруг, најдобро е да го вклучите во процесот.

Важно е да запомните една работа: Вие пишувате за добрата мајка, а не за совршена. Идеалот е недостижен! Затоа, најдобро е да изгребете зборови како „секогаш“ и „никогаш“ и да ги замените со „пробајте“ и „да се стремите“. На пример, наместо „Домот на добра мајка е секогаш чист“ напиши „Се обидувам да го одржувам домот чист“. Бидете сигурни да  вклучете предмети што ве засегаат во списокот. Работи како одмор, задоволства, култивирање.

Погледнете внимателно на списокот и прикажете им го на вашите најблиски. Веројатно ќе најдете нешто што не одговара на карактерот или начинот на живот на вашето дете. Таквите работи треба веднаш да бидат исклучени од тоа.

Поделете ги точките на задолжителни и пожелни. Првите се целите што сакате да ги постигнете. Колку е поконкретно да ги формулирате, толку е полесно да ги спроведете.

Патот до целите се состои од последователни чекори.

Обидете се да запомните колку што е можно повеќе кога бевте воспитувани кога бевте дете. Потоа, размислете внимателно за тоа кои методи се соодветни за позајмување од вашите родители, а кои не се. За жал, честопати ги повторуваме грешките што ги направиле нашите родители. За да ги избегнеме, треба свесно да излеземе со алтернативни начини.

Во процесот на воспитување на детето, најважно не е вашето однесување, туку сопственото однесување. Ако сакате да го научите вашето дете да биде добра и чесна личност, треба да му дадете пример. Ако сакате да бидете среќни и самоуверени, обидете се да бидете среќни и самоуверени.


Среќно!