До мажите: Крик од душата на 40-годишна жена

Драг мој мажу!

Бидејќи сум слободна жена подолго време, се чувствувам досадно кога комуницирам со мажи, во повеќето случаи. И тоа сè уште не е најлошото. Покрај тоа, убаво е чувството. Затоа што понекогаш сум буквално болна од тоа колку е сè предвидливо и монотоно. Колку се предвидливи и монотони мажите.

Дали навистина тие веруваат дека, во четириесетата, никогаш не сум добила предлог за секс? Навистина не разбирам како може да се биде сигурен дека оваа страшно привлечна понуда, може да дојде од не многу привлечен човек?

Кога сте биле на одредена возраст, сте чуле и прочитале за таа понуда, во сите можни форми и комбинации. Покрај тоа, вие дури знаете како настаните во тој ден ќе се развиваат понатаму. Кога ќе се појави маж, кога ќе исчезне, кога повторно ќе се појави по три недели или три месеци, како ништо да не се случило. Сценариото ми е познато однапред.

Душо, дали разбираш дека е досадно? Кафе бар, ресторан… Покани ме на билјард или изложба на мачки. Знам на што води сето тоа, но направи го тоа барем интересно за мене. Од првата минута покажи ми дека значам. Да не ми е толку досадно. И дека ќе бидеш малку поуникатен.

Како психолог, разбирам дека инстинктите ја водат ситуацијата. Но, мажите навистина изгледаат како примитивни животни. Најдобрите од вас, развиените, со доза на култура и цивилизација, всушност изгледаат како примамливо, вкусно и привлечно машко и за таква комуникација понекогаш не е штета да ги жртвувате своите интереси, време, слобода. Но, има малку од нив! Навистина малку!

Не е ни забавно да се игра. "Ајде да се запознаеме подобро." "Колку блиску?" „На 20 см“ (сигурно си идиот, мили?!). „Дали ќе сакаш да ми го прочиташ Шекспир на увце?“ (Сè уште се обидуваш да ја спасиш ситуацијата). „Не сум многу добар со Шекспир, имам нешто многу подобро“ (нели, идиоте!). Го истакнува своето „достоинство“ како големо богатство. Ако навистина сакате да знаете што ме возбудува, ќе ви кажам. Ум. Можете ли да ме слушнете: ум.

Душо, кога имам четириесет години, малку ме интересира дали имаш стомак и колкава е големината на твојот бицепс. Јас сум многу позагрижен за тоа за што ќе зборуваме пред и после, што си постигнал во животот, дали можам да те почитувам, па дури и да ти се восхитувам.

И, ако сакаш да ме импресионираш, воодушеви ме со твојот однос. Разбирам дека твојот прв импулс е да ме сакаш. Но, имаш мозок, вклучи го и погледни ме како личност. Покажи чувствителност и разбирање.

Проживеав многу и знам многу. Јас можам да бидам извор. Извор на сила, инспирација и нежност. Изворот на твојот раст и напредок. Па, затоа биди доволно паметен да го препознаеш изворот.

Имаше многу во мојот живот пред тебе. Единственото нешто што недостасуваше беше љубов. Дури и да ја повториш, сепак ќе биде многу посебна, бидејќи е невозможно да се навикнеш. Веќе ги слушнав сите други предлози.


Фото: pixabay.com

Можеби ќе ве интересира:

Не залажувајте се дека е луксуз да одите во ресторан и на долги патувања! Не е така! 

Писмо од вљубена жена: Не сакам да ме разбереш, сакам да ме сакаш