Домаќинско решение: Како да го стишите гласниот блендер?

Се разбира, здравите навики се супер, а утринската збрка сигурно е добра за почетокот на денот. Но, за жал, мешањето спанаќ, банана и семе во утринските часови може да предизвика голема бучава.

Ако сакате свежи пијалаци и ги подготвувате рано додека вашето семејство и комшии спијат, а вашиот блендер има прилично силен звук, пронајдовме неколку решенија.

1. Тргнете го блендерот од ѕидот

Блендерот обично не се става во кујнските фиоки, туку стои во кујната, главно во близина на ѕидот. Кога ќе го вклучиме блендерот наутро, тој пренесува вибрации преку ѕидовите, што секако ја влошува бучавата. Извадете го од ѕидот и поштедете го за најмалку неколку децибели вашиот сосед.

2. Користете подлога

Вибрациите исто така во голема мера се пренесуваат и на кујнската маса, па ќе ги ублажите ако поставите силиконска подлога или пешкир под блендерот.

3. Покријте го блендерот со крпа 

Бидете внимателни да не го покриете вентилаторот или моторот, ако блендерот ја има. Можеби покривањето на блендерот звучи смешно, но дефинитивно ќе ви помогне да ја намалите бучавата.