Експертите за бонтон тврдат дека вистинските дами никогаш не треба да се извинуваат за овие 8 работи: Повеќето од нас грешат – еве кога не треба да бидете понизни!

Истражувањата покажуваат дека иако жените и мажите доживуваат иста количина на емоции, кога ги искажуваат во јавноста не се гледаат исто. И додека емотивните мажи често се „страсни“, жените обично се „ирационални“.

Без разлика дали се работи за кавга со партнер, пријател, родител или колега, извинувањето обично е најдобриот начин да се исправат работите.

Во идеален свет, двете страни би размислувале за нивното однесување и би преземале одговорност за какви било лоши постапки, но студиите покажале дека жените, почесто од мажите, го доживуваат сопственото однесување како навредливо.

Како резултат на тоа, тие се со поголема веројатност да го изразат своето жалење и да побараат извинување - што во некои случаи може дополнително да го продлабочи дисбалансот на моќта.

Ако се извинувате за овие работи, извинувањето е непотребно:

За амбициозност

Кога станува збор за амбициите на работното место, многу жени имаат двојни стандарди. Иако од нив се очекува да работат подеднакво напорно како и нивните машки колеги, често на нив се гледа негативно ако се отворено амбициозни.

Основачот на „Etiquette Consulting“, Жил Хирст, вели дека никогаш не треба да се извинувате за вашите професионални цели; вклучувајќи ги и оние кои се однесуваат на финансиите. Исто како што мажите можат да се стремат да бидат лидери на тимот или да бидат врвни заработувачи без да се видат како алчни или неблагодарни, жените треба да го имаат истиот луксуз.

За вашиот изглед

Ако сте се здебелиле или сте качиле неколку килограми, можеби ќе почувствувате потреба да се извините некому за промените во вашиот изглед.

Сепак, Хирст вели дека треба да избегнувате извинување и самопонижувачки коментари кои можат да ја повредат вашата самодоверба и да влијаат на тоа како другите ве гледаат.

- Општеството многу строго го оценува изгледот на жената. Не се извинувајте за тоа како избравте да се претставите. Бидете горди на својот изглед и игнорирајте ги критиките. Ваше тело, ваши правила.

За покажување емоции

Истражувањата покажуваат дека иако жените и мажите доживуваат иста количина на емоции, кога ги чувствуваат овие изрази, другите луѓе не ги доживуваат на ист начин.

Додека мажите кои се отворено емотивни може да се гледаат како страсни, жените се со поголема веројатност да се гледаат како ирационални, велат психолозите, а Хирст предупредува дека жените никогаш не треба да чувствуваат потреба да се извинат за прикажување здрав опсег на емоции; што е нешто што секој може да има корист од обидот за себе.

- Нема ништо лошо во покажувањето емоции. Сите ги имаат, и тоа не значи дека сте помалку професионални или способни.

Затоа што се сами или без деца

Личните одлуки за љубовниот живот и структурата на семејството не се ничија работа.

Ова вклучува разговори со членови на вашето семејство кои можеби се повеќе вклучени во вашите избори или имаат право на свое мислење пред вас. Сепак, изборот на вашиот животен стил е само ваш и никој не треба да ве осудува поради тоа.

За успехот

Жените често чувствуваат потреба да се извинат за нивниот професионален успех или да го минимизираат нивниот напредок.

Според Смит, еден пример е кога жените го припишуваат својот успех во добивањето унапредување или нов клиент на среќата, а не на напорната работа и сопствениот талент.

- Многу жени треба да работат повеќе од мажите за да успеат. Бидете горди на нив и не ги намалувајте нивните заслуги.

За одбивањето

Бидејќи девојките често се воспитуваат да бидат достапни, пријатни и пристојни, не е ни чудо што некои жени се чувствуваат виновни кога треба да кажат „не“ или да постават цврсти граници.

Сепак, експертите велат дека е важно да знаете дека секогаш можете да кажете не на некого без извинување, а тоа не само што ќе биде од корист за вашето ментално здравје, туку и ќе ви овозможи целосно да се почитувате себеси.

За грижата за себе

Долго време, општеството го пропагира митот дека можете да го имате сето тоа одеднаш, и како резултат на тоа, многу жени денес чувствуваат дека мора без напор да жонглираат со барањата на нивните кариери, мајчинството и сè помеѓу нив.

Експертите велат дека тоа е важно за секого; вклучувајќи ги и самите жени; да се даде приоритет на грижата за себе и да не се чувствуваат виновни затоа што понекогаш ги ставаат сопствените потреби на прво место.

- Сите треба да се надополнуваат од време на време, не се извинувајте за тоа, забележува Хирст.

За туѓите чувства и несигурности

Многу жени се чувствуваат одговорни да се погрижат мажите околу нив да се чувствуваат безбедно и да не мислат дека се загрозени, но Смит вели дека жените не треба да се извинуваат кога знаат дека не направиле ништо лошо и дека треба да престанат да преземаат одговорност. 

- Иако секогаш е најдобро да бидете љубезни со другите, сепак вашите сопствени потреби се важни и треба да излезете пред туѓите несигурности.

Извор: zena.blic.rs