Грчката пита со портокал е десерт за паметење: Залчиња кои мирисаат на Медитеранот

Познатата грчка пита со портокали е деликатест кој ќе ги освои сите ваши сетила.

Состојки:

200 грама брашно;

200 грама гриз;

100 грама шеќер;

2 јајца;

1 ќесичка прашок за пециво;

сок од портокал и рендана кора;

100 грама путер;

200 милилитри млеко.

За прелив:

100 грама шеќер;

100 милилитри вода;

сок од 2 портокали и рендана кора.

Начин на подготовка:

Изматете ги шеќерот и путерот, па постепено додадете ги јајцата, сокот и млекото. Додајте го и брашното измешано со прашокот за пециво и гризот, а потоа изматете ги добро сите состојки. Смесата истурете ја во тепсија и печете околу 35 минути на 180 степени. Измешајте ги состојките за преливот и кога ќе почне да врие, оставете го шест минути. Со топлиот превил прелијте го оладениот колач и ставете го фрижидер неколку часа да отстои.

фото: Profimedia