Икање кај бебиња: Девет работи што треба да ги знаете

За време на нашата прва бременост и мајчинство, ние првично ги гледаме нашите деца како суштества од друга планета

Мајките слушаат дури и најмала промена во дишењето на нивното бебе, а мала промена може да предизвика вистинска паника во нив.

Понекогаш се случува нашето бебе да започне да ика, без да ја знаеме причината. Во следните редови, ние ќе ви покажеме 9 работи што треба да ги знаете во таква ситуација.


Икање пред раѓањето

Во повеќето случаи, идната мајка не го забележува ова или можеби чувствува слаби вибрации. Икањето пред раѓање немаат никаква врска со храната што ја јаде жената. Ова е знак дека вашето бебе се развива нормално, не грижете се.

Лекови(средства)против икање кои се користат кај возрасните нема да помогнат

Како да се справиме со икање? Ние пиеме чаша вода, го задржуваме здивот што е можно подолго. Со бебињата, сите овие методи нема да функционираат. Смешно е да го натерате вашето бебе да го задржи здивот, на пример.

Икањето може да се случи додека јадете

Икањето обично се појавува кај новороденчиња. Ова е затоа што тие сè уште не се многу добри во контролирање на дишењето.Честопати може да се појави икање додека јаде. Една од причините е што бебето може да јаде премногу брзо или премногу.

Не можете да нахранете дете кое ика

Важно е да не му давате храна затоа што може да се задави. Ако забележите дека вашето бебе започнало да се ика, престанете да го храните. Обидете се да го промените неговото држење затоа што неговата дијафрагма може едноставно да се залепи. Само одморете го од јадење некое време.

Промената на режимотна хранење помага при икање

Ако промената на вашето држење на телото додека јаде бебето не помага, може да се обидете да го спасите вашето бебе од оваа непријатност на друг начин. Ако тоа ика затоа што јаде премногу, може да се обидете да го нахраните не толку долг, туку почесто.

Не обидувај се да експериментираш

Меѓу народните начини на стопирање на икање на бебето, може да откриете дека порано ставале влажна крпа на лицето на бебето, но тоа никако не го експериментирајте дома. Не правете го ова, некои од овие методи се навистина опасни за вашето дете.

Единствено што може да го смири вашето бебе е да го масирате нежно. Неговото тело ќе се опушти, а грчевите ќе престанат.

Температура

Многу мајки знаат дека децата која почесто мократ им студи. Телото се ослободува од вишокот на течност што треба да се загрее. Исто така, температурата може да влијае на икањето. Не средина, туку храната. Ако вашето бебе јаде нешто ладно, а потоа нешто премногу топло, може да почне да ика.

Икањето е нормално

Може да предизвика непријатност кај постарите лица и понекогаш стомакот дури мислите ќе ве заболи. За новороденчињата, сепак, икањето е сосема нормално. Не мора да паничите, само почекајте.

А сепак ...

Ако сè уште сте загрижени, тоа не е грев, тукуконсултирајте се со вашиот педијатар. Вреди да се обрне внимание, сепак станува збор за вашето дете.