Имате ли 9 минути дневно за среќата на вашето дете? Запрашајте се ...

Верувале или не, потребни се помалку од 10 минути дневно за вашите деца да се чувствуваат среќни и сакани.

Како родители, некои од нас се чувствуваат прилично изгубено во дадена улога од првиот ден. Излеговте од породилното одделение со обвивка и прашање - како да ги примените сите совети што ги добивте? Иако бебешката фаза е предизвикувачка, вистинската борба доаѓа само кога малите ќе пораснат малку. Дури и ако вашата примарна цел е да бидете емоционално присутни во животот на вашите деца секое утро, најчесто се чувствувате како робот, а не како мајка.

Едноставно немате доволно време за сѐ во текот на денот. Вашиот ум се претвора во сунѓер што го апсорбира само она што го бара секое дете. Многу лесно може да се идентификувате со елен што цврсто стои пред фаровите на автомобилот.

Преоптоварени со обврски, не успевате да ја исполните, колку и да се трудите, најважната должност од се што имате - да поминувате квалитетно време со вашите деца. И второ, веројатно поставувате премногу високи стандарди за себе. Вашите деца немаат потреба да си играте со нив цел ден. Бидејќи повеќето од нас немаат часови и часови за да си играат со децата, вреди да се земат предвид кратките напади на внимание.

Кратките рафали на фокусирање на детето дефинитивно можат да донесат среќа за целото ваше семејство. Докажано е дека качувањето на децата во кревет и гушкањето со нив ослободува хормони на среќата и го елиминира стресот и кај родителите и кај децата. Исто така, разговорот со детето пред спиење му дава можност на детето да ги процесира своите емоции и да го продлабочи односот со вас.

ПРВИ ТРИ МИНУТИ - веднаш по будењето

Ова е често најхаотичниот дел од денот. Појадок во моментот и набрзина подготвување за одење на училиште, градинка и работа. За да ви започне денот поубаво и пријатно, станете малку порано, влезете во креветот на вашето малечко и разбудете го со бакнежи. Поминете три минути гушкајќи се со него.

ТРИ МИНУТИ КОГА ДОЈДААТ ОД Градинка или училиште

Факт е дека и откако ќе се вратите дома од работа, ве чека многу работа. Проблемот се појавува и кога децата доаѓаат дома. Меѓутоа, клучно е во моментот кога ќе влезат во куќата, да оставите сѐ што правите и да ги поминете тие три минути со нив. Прашајте ги како го поминале денот или ако не сакаат особено да зборуваат за тоа, поминете го тоа време држејќи ги во вашите раце без многу разговор.

ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ МИНУТИ - пред спиење

И, секако, најважните три минути се оние на крајот од денот. Овој пат кога ќе одвоите за вашето дете, му дава шанса да ги собере мислите и да се релаксира пред спиење. Истражувањата покажуваат дека децата имаат многу помалку кошмари ако на нивните родители им треба неколку минути да се гушкаат со нив пред спиење.

IMATE LI 9 MINUTA DNEVNO ZA SREĆU SVOG DETETA? Zapitajte se...