Имате среќа што детето не ве тепа, и тоа ќе биде кога ќе порасне: Отец Тадеј за најголемата родителска грешка во воспитувањето

Во денешно време, родителите имаат големи дилеми како да ги воспитуваат своите деца.

Во тешки времиња, дали е мудро да се роди повеќе од едно или да се роди само едно, а потоа да му се обезбеди сè? Да не им купуваме работи што ги сакаат или да им дадеме сè што немавме како мали?

Еве што вели отец Тадеј за сето ова:

„Таткото и мајката имаат голема моќ над децата - што и да мислат родителите, тоа ќе биде за децата. Со сегашните деца е многу тешко. Тие се уништени во нашата земја и низ целиот свет. Како што вели еден старец, сега нашите деца се како лилјаци. Шетаат ноќе а спијат дење.

И духовите под небото си го прават своето, тие сакаат целосно да ја уништат младоста, да станат како автомат. Да не размислуваат со глава, туку што им диктираат.

Оние кои се на иста возраст како мене, знаат какви луѓе биле меѓу Првата и Втората светска војна. И тогаш имаше разлика, но сега се чини дека овој свет излезе од пеколот. Како тој да не е роден на земјата, човеку. Ние сме изгубени.

На децата им треба многу љубов од родителите, но вистинска. Докторка од Битола ми напиша, а нејзиниот сопруг е лекар, имаат само еден син. Тој се запишал на факултет, но сакал да учи, не сакал да слуша. Трите автомобили што му ги купиле родителите ги искршил во сообраќајки. Мајката вели:

„Фала му на Бога што остана жив, немаме пари да купиме сега друг, па кога ќе се вратиме од работа, тој го фаќа татко му за грло, бара пари. Не знам што да правам!“

Што да и напишам. Реков, не обвинувај никого што вашето дете е такво, тоа е ваша вина. Трпете. Сакате само едно дете, сторивте сè за него, ќе морате од сега па натаму. Така сте го научиле.

Ако мислите дека имате дете, одете му по волја, но разумно. Кога бил мал, неговите желби биле мали. Сега порасна, сега има многу желби и желбите се големи, така сте си го научиле. Ако мислите дека имате дете, тоа е точно.

Тоа бара да ги задоволи големите желби, и добро е што не ве тепа, но кога ќе порасне и тоа ќе го добиете. Тоа ќе биде камата за тоа како го воспитувавте кога било мало.

Времињата се тешки, слава на Бога“, вели отец Тадеј.


Извор: Stil.kurir.rs

Отец Тадеј мудро објасни: Зошто Бог на некој му дарува среќа, а на некој тешкотии